Laurdalstind

Lørdag 10. august kom med varmt og solrikt vær, og vi var klar for en tur til spenstige og flotte Laurdalstind (1307 moh). Fergen gikk fra Gjermundshavn kl. 9 så vi var rimelig tidlig på plass på parkeringsplassen ved Skolten i Muradalen.

Stien oppover den bratte lien mot Store Laurdalen går på høyre side av Laurdalselva som renner friskt nedover glatte svaberg. Det kan være litt vanskelig å finne starten på stien, men når man kommer litt opp i lia, er den merket med en rekke mindre varder, røde stikker og røde malingsflekker på steiner. I overkant av en liten granskog er det endatil satt opp noen stiger samt lagt ut tau som forenkler forseringen av noen bratte og sleipe opptak.

Etterhvert som man vinner høyde blir stien tydligere og man kommer omsider ut av den glisne skogen. Vel oppe i Store Laurdalen flater terrenget ut og man får flott utsikt innover mot toppen av Melderskin og Omnatind. Her tok vi en lengre matpause og nøt utsikten utover Hardangerfjorden med Rosendal under oss og Malmangernuten midt i mot.

Herfra tok vi direkte opp noen bratte gressbakker mot eggen som leder mot toppen. Den merkede stien kan være litt vanskelig å finne her, den følger (fant vi ut på vei ned igjen) mer rundt eggen (ut mot Vesle Laurdalen). Men traseen vi fulgte var helt grei og vel oppe på eggen møtte vi på stien igjen.

Etterhvert kommer man til en liten fortopp på eggen, og like etter smalner eggen inn i to smale og litt utsatte passasjer forbi to hakk hvor det går bratt ned på begge sider. Litt luftig er det, men med litt forsiktighet så går det greit å ta seg over. Deretter går det lettere oppover på eggen som vider seg ut opp mot det flate og vidstrakte topplatået. Varden på toppen er særdeles fint satt opp og inneholder også en liten metallboks med vardebok. Ikke så mange innskrivninger i boken, så dette er en relativt beskjedent besøkt topp. På den andre siden av dalen troner Melderskin ca. 120 m høyere, og der myldret det av folk på toppen denne fine dagen.

Utsikten fra Laurdalstind er storslagen mot toppene som omkranser den;  Andersfjell, Bjørndalstindene, Inste Laurdalstind, Omnatind og Melderskin. Mot nordøst stiger mektige Gygrastolen opp med voldsomme stup ned i Ænesdalen. Folgefonna breier seg ut i øst og i sørvest ligger storslagne Ulvanosa med Øktaredalsnuten, Høgeteen og Geitadalstind. 

Turen opp på dette fjellet er kort (ca. 8 km t/r), men er bratt (vel 1200 høydemeter). Inkludert matpause brukte vi ca 4 t. opp og omtrent halve tiden ned igjen. :-)

Noen større bilder:

Kart:

 

Bilder fra turen