Startet turen til Store Dystingen (eller Dustingen som fjellet også kalles) ved Fosse kraftstasjon. Fulgte halvdårlig sti opp gjennom bjørkeskog på vestsiden av Fossegjelet. På ca. 750 moh fulgte jeg en trasé som var merket med lange stikker helt opp til toppen. Fint og lettgått terreng; mye berg og sva og massevis av grunne småvann.

Strålende sol og sommervarme i lia oppover, men småkjølig i høyden med bittelitt nysnø her og der og et tynt islag på vannene.

Fra toppen (999 moh) tok jeg en avstikker mot noen mindre knauser på nordsiden; flott utsikt ned i storslåtte Dustingdalen.

Tok av fra stien ned igjen med kurs for Fosseskaret. Her lå det enda store snøfonner. Videre opp til Nipa (891 moh). Flott utsikt mot bl.a. Verpelstad og Tysso. Likeledes mot kjente fjell som Mykkeltveitveten, Kvitanosi, Lønahorgi mm. Fra Nipa videre i lettgått og flott terreng til Flatafjellet (916 moh) og til slutt østover mot Morkafjellet (910 moh).

Returnerte herfra langs Giljaelvi ned mot Øyane, men bommet litt på rutevalget og gikk meg fast i noen loddrette hammere ved Øye. Måtte derfor litt opp igjen for å komme meg ned på Bergsdalsveien igjen. Litt typisk for området egentlig; ikke alltid like enkelt å finne letteste vei i et bratt og rufsete terreng preget av mange gjel og småstup.

Kart over området:

 

Noen bilder: