På Okken, utsikt ned i Lærdalen

Etter overnatting ved idylliske Sognefjorden med tilhørende flott solnedgang, tok vi neste dag turen oppover den fruktbare Lærdalen. Svingte av fra E16 ved Tønjum og videre på Fv272 til Mo og derfra opp gjennom trange Råsdalen på kommunal vei til Øyri i Øyridalen, hvor det er et militært anlegg med skytebane. Her er veien videre stengt med bom, men du kan få låne nøkkel ved f.eks. å kjøpe fiskekort nede ved golfbanen på Rikheim. 

Dette hadde ikke vi fått med oss, så vi parkerte bilen ved bommen og gikk de 18 serpentinsvingene på veien som tar deg opp den bratte lia forbi Øydalsfossen og inn i Øydalen. Her åpner landskapet seg opp og det flater litt ut. Forbi Øydalshytta kommer elva Okkegrove utfor i et flott fossestryk og her tar stien av fra veien og går bratt opp ca. 200 høydemeter og videre i flatere terreng fram til Okkeskaret, drøyt 1500 moh. Videre går det litt brattere opp gjennom ur fram til det høyeste punktet på Okken, sørtoppen på 1686 moh.

Utsikten fra den litt lavere nordtoppen er vesentlig flottere, og bort dit er det drøyt 2 km i luftlinje, gjennom et relativt flatt parti med stein og ur samt noen vann og snøfonner. Vel framme på nordtoppen (1679 moh) er det flott utsikt ned i Lærdalen, til toppene i Hurrungane samt Filefjell og Hemsedalsfjellet og vestover mot Aurland hvor Blåskavlen og Store Hånosi er lett synlige.

Returnerte direkte sørover fra nordtoppen i en rett linje ned til Okkegrovi, noe som gir en kortere vei enn turen opp.

Kart:

Noen bilder fra turen: