Søtefossen øverst i Husedalen.

Tok av fra Rv13 i Kinsarvik og fulgte veien oppover Husedalen til stor parkeringsplass, ca. 2,5 km fra Kinsarvik. Her var det også tilrettelagt med et par toaletter. Fulgte Nykkjesøyvegen langs elva Kinso oppover dalen. Kinso kaster seg utfor i fire store fosser på sin vei ned gjennom Husedalen og elva har et samlet fall på ca. 700 meter på vei ned dalen. Det var stor vannføring i elva denne søndagen etter uker med varmt vær og stor snøsmelting i fjellet.

Den første fossen vi kom til heter Tveitafossen; men den er lettere å høre enn å se der den ligger godt skjult bak tett vegetasjon. Vi fortsatte på stien langs elva og etter ca. 3,5 km får vi øye på den neste fossen; Nyastølsfossen. Denne er mer fotogen der den kaster seg utfor svabergene i et øredøvende bråk med en sky avvannspray rykende nedover dalen. Nesten som man kjenner berget vibrere. Storslaget.

Den neste fossen heter Nykkjesøyfossen og ligger særdeles idyllisk ved Nykkjesøy; en flat, lys åpning i skogen med et par hytter, vel 5 km fra parkeringen og ca. 500 moh. Herfra går det videre opp en liten kneik og stien fortsetter innover dalen et par hundre meter øst for elva. Etter vel 6,5 km kommer vi over et lite høydedrag og får øye på den siste fossen; Søtefossen. Denne har et samlet fall på ca. 250 m fordelt på to etapper. Vi gikk ned til vannet under fossen og i den store vannføringen var det god vind og vannspray fra fossen langt ut over vannet.

Merk at det nedenfor dette vannet er mulig å ta seg over Kinso på en bro ved Bjørnabykset. Da kan man følge sti som går bratt opp vest for fossen og som gir deg nærkontakt med Søtefossen. Den varianten kommer vi til å gå neste gang vi kommer hit.

Vi fortsatte turen langs de nyedelige svabergene oppover Reinsbrekkene til vi kom inn igjen på T-merket sti til Stavali. Fulgte stien et stykke og tok så av opp på ryggen mot Errenuten. Vi gikk ikke opp på denne men tok oss heller en lang pause i solsteiken.

Returnerte langs stien ned igjen men omtrent ved toppen av Nyastølsfossen tok vi inn på grusveien og fulgte denne resten av turen ned. Turlengde ca. 17,5 km og snaut 1100 hm.

Kart over området:

Noen bilder fra turen: