Inne i grotten under Tête de Chien

Den sydfranske middelhavskysten Cote d’Azur, eller Den Franske Riviera, byr på så mangt. Strandliv og bading, sightseeing og shopping. Men det finnes også mange muligheter for kortreiste turer til fine fjellt samt vandringer langs utsøkte kyststier. Utgangspunktet vårt var Nice, en by som det er enkelt å nå fra Norge med direktefly, og flyplassen er så sentralt beliggende at det nesten er gangavstand til sentrum. Men ferie her nede i juli byr også på skikkelig sommervarme og mye folk.

 

Tête de Chien
Tête de Chien, den flotte fjellklippen over Monaco har vi besøkt før. Det er en fin spasertur opp fra Monaco sentrum. Denne gangen gikk vi til toppen via en sløyfe vestover hvor vi også var innom stedet der fyrstinne Grace av Monaco kjørte utfor i 1982 og forulykket. Både start og slutt på turen går på asfalt, men opp til selve toppen er det mange fine stier å velge mellom. Finfin utsikt over rivieraen fra denne klippen. På vei ned tok vi også en artig avstikker innom den store grotten under toppen. Både her og flere andre steder er det mange fine klatreruter av varierende vanskelighetsgrad, for den som har lyst på litt mer spenning.

Cap d'Ail
Fra sentrum av Monaco går det en fin gangvei langs kysten vestover mot Cap d'Ail. Turveien starter ved stranden Plage Marquet og vi fulgte den forbi Cap d'Ail og videre til den idylliske stranden Plage Mala. Lett og fint å gå, og i tillegg til strendene er det muligheter for å bade flere steder langs klippene.

Èze og Mont Bastide
Vi tok toget fra Nice til Èze. Like ved togstasjonen starter en flott sti som går opp til Eze village France, middelalderbyen som ligger idyllisk til på en fjellkanus. Stien opp heter Chemin de Nietzsche (Nietzsche stien). Gamle hus med smale og svingete gater er som en labyrint og på toppen av klippen er det en botanisk hage. Her oppe ligger også restene av byens gamle slott fra det 12. århundre. Nydelig utsikt over Côte d’Azur. Fra Eze village France fortsatte vi opp langs fine stier fram til fjellet Mont Bastide, 570 moh, som byr på storslagen utsikt. Returnerte til togstasjonen via stier vest for fjellet. Mye folk på stasjonen, så vi måtte faktisk stå over et tog før vi kom oss tilbake til Nice.

Menton - Monaco
Tok toget til Menton, grensebyen mot Italia hvor vi startet med en vandring gjennom byen, som bl.a. er kjent for sin sitronfestival. Var innom havnen og bystranden før vi etter hvert kom fram til kyststien som startet i nærheten av Plage des Pirates. Stien svinger seg langs klippene ved sjøen og runder etter et lite stykke Cap Martin.Turen er lettgåt og byr på mange inntrykk. Som ved Cap d'Ail er det også her flere muligheter for å ta en dukkert langs veien. Vi fortsatte helt fram til Monaco og avsluttet en glovarm dag med et deilig bad på en av strendene i fyrstedømmet.

Noen bilder fra turene: