Jutulhogget

I påvente av sommerens varslede uvær som fikk navnet "Hans", fant vi ut at det kunne være kjekt å besøke noen av Alvdals natur severdigheter; Tronfjell og Jutulhogget. 

Tronfjellveien ble bygget på bare noen uker av brødrene Gjermundshaug etter at Televerket i 1959 bestemte seg for å bygge radio- og tv-sender på toppen av det 1666 meter høye Tronfjell.Veien er åpen i sommerhalvåret, har selvbetjent bom og turen fra Alvdal sentrum er 13 kilometer. Veien går opp gjennom gamle stertrakter og stigningen nede fra Glomma er på nærmere 1200 høydemeter. Veien stiger veldig bratt i enkelte partier, med unntak av et flatt parti oppe på Flattron, ca 1300 moh. Det siste stykket til toppen slynger veien seg oppover gjennom 9 serpentinsvinger. Fjellet har to topper, Trontoppen (1666) og Tylldalstoppen, 1653. Det er flere gangveier og gode stier rundt omkring på topplatået og det er vel verdt å ta seg en runde langs disse og besøke begge toppunktene. Storformat utsikt i alle retninger, selv om skydekket fra innkommende "Hans" begynte å bli nærgående.

Etter besøket på Tron, kjørte vi sørover langs riksvei 3 et par mil, ned til Barkald, hvor Jutulhoggvegen tar av og går over åsen til Tylldalen. Etter et kort stykke parkerte vi på stor parkeringsplass og herfra er det bare noen få meter å gå til du står på kanten av Jutulhogget. Juvet er en av Nord Europas største canyon, formet for mer enn 10.000 år siden da en stor bredemt sjø, Nedre Glåmsjø, plutselig brøt ut under isen og dannet et nytt løp østover gjennom løsere bergmasser. Nedre Glomsjø var en gigantinnsjø fire ganger så stor som Mjøsa på overflaten. Nye beregninger viser at vannføringen under tappingen kan ha hatt en maksimal størrelse på 1 til 1,5 millioner kubikkmeter vann per sekund, i det den passerte forbi dagens Elverum. Katastrofeflommen rev i stykker fjellet og gravde ut gjelet på bare et par dager. Juvet er 2,4 km langt og har en dybde på inntil 240 meter. Bredden på gjelet er fra 150 til 400-500 m. Vi fulgte juvet langs kanten på sørsiden omtrent til halvveis av juvets lengde. En flott tur med mange fine inntrykk.

Kart:

Noen bilder fra turene: