Utsikt fra Vangsen mot Jostedalen og Jostedalsbreen

Dagen etter 17. mai feiring på Storebjørn og Sokse kjørte vi innover Jostedalen. Tok etterhvert av fra fylkesvei 604 inn på fylkesvei 335 og så opp bomveien som tar deg opp Vanndalen hvor vi parkerte på ca. 900 moh. Lenger kom vi oss ikke da veien var sperret av store snøfonner. Dagens turmål var Vangsen (1757 moh), en skikkelig flott topp som troner høyt over Jostedalen og som er kjent som et meget flott skifjell. Her kan snøen ofte ligge og by på brukbart føre til ut i juli, men med årets varme vår måtte vi bære skiene over noen få snøfrie flekker i starten. Etterhvert krysset vi over Vanndøla på en liten bro og tok fatt på den bratte oppstigningen. Dels litt hardt føre i nordhellingen på morgenkvisten, men bedre enn føret på Storebjørn dagen før. 

Turen opp er bratt, men før toppen er det et par lettere parti med slakere stigning. Siste oppstigningen til varden tok vi langs den litt eksponerte eggen som går direkte til toppen. Flott utsikt ned i Jostedalen! Et alternativ er å ta litt ut mot øst og runde opp via den litt slakere breen som ligger i nordhellingen på toppen. 

Nok en gang utsikt i storformat, fantastisk utsyn mot Jotunheimen og Sognefjellet i øst og mot nord dominerer Jostedalsbreen i all sin prakt med Lodalskåpa stikkende opp som et vakttårn.

Episk nedrenn i bratt terreng, men på veldig fin snø. Terningkast 6!

Avsluttet turen med et lite besøk til Nigardsbreen. Kjekt å være her før turistsesongen starter; så godt som tomt på parkeringsplassen og aldeles alene inne ved brekanten. Mektig natur, vi fikk også med oss et mindre skred som raste ned fra fjellet Steinmannen; store krefter i sving!

Kart:

Noen bilder fra turen: