Grei utsikt fra Hikletten sørover Veafjorden!

Etter nedbørsrekord siste 3 mnd (1400 mm!) kom det endelig en helg med høytrykk og finvær! Værvinduet benyttet vi til å gå et par turer på Osterøy som skulle vise seg å bli noen skikkelige godbiter.

 

Tur 1: Orrkleivhaugen - Hæddena - Hoklane
Parkerte lørdag ved Osterøybroen på Kvisti. Stien opp mot dagens første mål, Orrkleivhaugen, starter like etter man kommer ut gjennom tunnelen mot Haus. Den er godt merket og lett å følge. Utsikten fra postkassen på Orrkleivhauen er førsteklasses. Herfra kan man fortsette langs fjellkammen mot nord og returnere ned Geila til Vikno eller fortsette videre mot Åsheim og Haus (rute 20). En tredje mulighet er å følge sti videre østover mot Hæddena (460 moh) og Blomaskaret. Denne stien er merket som rute 29 på turkartene. Stien er greit merket men betydelig mindre brukt og mindre synlig. Vi mistet den på vei ned i Blomaskaret, men kom inn igen på tydelig sti som ledet opp til dagens siste fjellrygg, Hoklane (483 moh). Utsikten fra både Hæddena og Hoklane er upåklagelig.

Vi mistet igjen stien et godt stykke ned fra Hoklane mot Havråtunet og Blom, men det var greit å ta seg fram likevel. Fin utsikt mot Havråtunet mot slutten av nedstigningen hvor vi omsider kom inn igjen på stien. Fulgte til slutt Bruvikvegen tilbake til Kvisti.

Tur 2: Hikletten
Søndag reiste vi nok en gang over på Osterøy; denne gangen opp Bruvikdalen og inn til parkering ved Blomdalsleitet. Dagens turmål var Hikletten som ligger ut  mot Veafjorden på østsiden av Osterøy. Turen følger Blomdalsveien et par km i begynnelsen, forbi DNTs hytte 'Træet gård' og inn til Botnavatnet hvor stien til  Hikletten starter. God sti som leder rundt fjellets stupbratte vestvegg til grei oppstigning langs fjellets nordrygg. Sisste del av oppstigningen gir bedre og  bedre utsikt ned i den langstrakte veafjorden, over mot Fylenipa og Storafjellet, et nydelig utsyn. Hikletten er bare 495 moh, men utsikten fra toppen er det virkelig storformat over.

Fra Botnavatnet er det også merket sti til Høgafjellet, Osterøys høyeste topp. Parkeringen ved Blomdalsleitet er også utgangspunkt for merkede stier til Rispingen samt alternativ rute til Høgafjellet.

Tur 3: Olsnessåta
Avsluttet finværsvinduet med en ettermiddagstur til utsiktsperlen Olsnessåta. Parkeringen ved Båtaleitet på toppen av Bruvikdalen var utgangspunkt for turen. Stien starter noen hundre meter sør for parkeringen og herfra er det drøyt 2 km lettgått vandring langs god sti opp til Olsnessåta (600 moh). Fjordsutsikt i fullformat; etter min mening like fin som fra nabofjellet Brøknipa / Bruviknipa. Etter fotopause fortsatte vi turen rett nordover, forbi Såtevatnet med en liten stopp ved varden på det høyeste punktet (653 moh). Fortsatte i meget lettågtt terreng fram til kanten ned mot den nesten tre mil lange snorrette Veafjorden. Mektig utsyn!

Returnete vestover til vi kom inn på stien til Rispingen. Her passerte vi et lite vann som åpenbart må drenere ut i et slags sprekkesystem; vannet så ut som det var regulert og kraftig nedtappet. Et facinerende syn.

Bilder fra de tre turene: