Fra UiBs hytteperle Tingviken i Utne fulgte vi denne dagen Rv 550 til Odda og videre ca. 15 min langs Rv 13 til krysset hvor veien møter E 134. Herfra mot Fjæra noen km før vi tok av på gamle E 134 mot Rullestadjuvet hvor vi parkerte i veikanten ved tydelig skilt merket Postvegen / Jettegrytene i Rullestadjuvet, en snau halvtime fra Odda.

Her fulgte vi godt merket sti dels langs den gamle postveien før vi etter ca. 1,5 km kom fram på de store svabergene som heller ned mot Rullestadjuvet. Stien ble etterhvert så bratt at det var lagt ut stålvaier og montert trappetrinn i berget ned mot de enorme jettegytene. Det er og en fordel om berget er tørt og du bør bruke sko med såle som gir god friksjon.

 

Jettegrytene ble visstnok laget under siste istid da vann fra breen ble ledet i loddrett fall fra isen ned på fjellet, og er blat de største i Nord-Europa. Enkelte av grytene gir flotte fotomotiv, bl.a. er det en vakker bro mellom to store gryter som det går an å liste seg ut på. Det er bra tilrettelagt med stigtrinn og vaiere som gjør det greit å utforske de mange grytene i berget, virkelig et flott sted.

Noen linker:

- www.visithaugesund.no
- Ut.no

 

Bilder fra turen: