Utsikt fra Keipen ned mot Esefjorden, Balestrand. Vangsnes på den andre siden av fjorden

Etter den flotte turen til Gygrekjeften på lørdag, satte vi kursen mot neste turmål; Bjørnabreen og Keipen. Mørket kom på oss, så vi overnattet i telt langs veien, ca. 3 mil før Balestrand. Våknet søndag til supert høstvær; alle tåkeskyer var borte, himmelen var absolutt skyfri og fjorden var speilblank. Ca 10 min kjøring forbi Balestrand fant vi avkjørselen til Dalsdalen ved Sværafjorden. Fulgte den svingete grusveien til veis ende; ca. 300 høydemeter og noen km oppover. Natten hadde vært kjølig, for her var det kuldegrader og rimfrost.

 

Lettgått innover de første frosne myrene. Etterhvert dreining mot nord og oppover på fin sti gjennom høstgul bjørkeskog og lyng full av blåbær til vi kom fram til hytta med det stilige navnet "Påfunn", 580 moh. Varmt og fint i sola!

Vider i tiltagende bratt terreng til vi etter ca. 2 timer ankom en åpen nødbu kalt Erlingbu ved Dalsdalsvotni på ca. 1070 moh. Flott utsikt ned i Dalsdalen, mot fjorden og opp not Keipen og Bjørnabreen.

Herfra videre i mer sørlig retning langs rødmerket sti. På ca. 1300 moh tok vi av fra stien og valgte en mer direkte rute opp mot toppen av Bjørnabreen. Dette alternativet støter på en litt bratt hammer som kan klyves på flere steder. Til slutt over øvre del av breen til toppunktet Vest for Bjørnabreen på 1464 moh. Absolutt vindstille og klarvær så godt som i alle himmelretninger. Prima utsikt ned mot Sognefjorden og dens mange armer og til alle de flotte fjellene rundt Jostedalsbreen og i Sogn ellers, også bl.a. Hurrungane hvor Storen alltid stikker seg ut.

Fra toppunktet tok vi avstikkeren ned til Keipen (1427 moh); med steile stup på flere kanter. Super utsikt ned i Esefjorden.

Retur samme vei som vi kom opp. Flotte forhold, men stedvis noe rim og is på stein og berg i skyggepartiene. Nede ved bilen igen etter ca. 7 timer. Totalt omlag 16 km og drøyt 1300 hm.

Kart:

Bilder fra turen: