Flott varde med postkasse på toppen av Austlendingen

Parkerte ved krysset der Fv540 til Masfjordnes tar av fra E39, like vest for Eikefettunnelen. Stien til Austlendingen starter i veikanten på sørsiden av E39. Det går stedvis ganske så bratt oppover i starten og etter ca 700 m krysser den rett over Stegafossen. Ved stor vannføring kan nok bekken over fossen være stri å krysse, så her var det lagt ut et tau som nok kan være til god hjelp. Videre på godt vardet sti oppover langs Stegabotn, Svartebotn og Godbotnen, over Kjellrusen og fram til stor og flott Varde på Austlendingen, 812 moh og ca. 4 km fra parkeringen.

 

Etter å ha skrevet meg inn i boken, tok jeg sikte på en topp rett vest med en godt synlig varde. Den drøye kilometeren over dit gikk i lett terreng over svaberg og forbi små tjern. Hadde håpet å få utsikt ned i Austfjorden herfra, men skjønte at jeg måtte videre til Dyrdalsfjellet for å få det til. Fortsatte derfor nordvestover en drøy km til. Måtte krysse Algjeli; en artig kløft som var bratt og ganske utilgjengelig på nordsiden. Fant en grei vei opp og passerte Dyrdalsfjellet ned til et punkt med storslått utsikt ned til Dyrdal og nordover Austfjorden. Vel verdt avstikkeren!

På tilbaketuren gikk jeg over knausen kalt Nipefjellet. Også å anbefale dersom du ønsker utsikt og fine fotomotiv. Osterfjorden tar seg godt ut herfra, spesielt når sola er i ferd med å synke i havet i vest.

Kom inn igjen på stien omtrent ved Øvre Godbotnen. Litt glatt og utsatt det siste stykket ned igjen fra Stegafossen. Totalt vel 3 timer, 12,5 km og omtrent 950 hm.

Kart:

Noen bilder fra turen: