Flott utsikt fra Kråhaugen

Liene rundt Sørfjorden er bratte både på Osterøy og på Skyggestrand, men det går mange stier opp på fjellet og utsikten ned i fjorden er flott på begge sider. Et alternativ er å starte på Songstad og følge stien opp Songstaddalen. Denne stien går over til Svartavatnet, men jeg tok av mot vest med kurs opp på Herlandsfjellet. Denne dagen var det kommet en del nysnø og alle sporene i snøen avslører at her er det mye hjort. Flott utsikt fra Herlandsfjellet (695 moh). Gikk videre ned til Svartavatnet og fulgte stien herfra opp i Tjørndalen, et nyedelig dalføre mellom Hotten og Litlagullfjellet. Denne stien fortsetter opp til Tjørnane, videre over Gullfjellshalsen og opp til Gullfjellstoppen. Jeg tok av innerst i dalen og gikk opp på Vossavardane og videre ned til Knausahytta. Derfra bratt ned i Songstaddalen igjen og langs stien ned til Songstad igjen.

Et annet alternativ er å starte på Øvre Romslo og følge stien som går opp Utapåeggi og fram til Knausahytta / Skylefonnstølen. Stigningen går bratt opp lia og tar deg fra ca 50 moh opp til ca 630 moh ved Knausahytta. Når man kommer opp på ryggen av Utapåegga er det flott utsikt ned i Sørfjorden både utover mot Knarvik og innover mot Bruvik. Fra hytta er det flere turalternativ, en mulighet er å fortsette over Vossavardane opp til Gullfjellstoppen eller gå ned i Tjørndalen og videre til Osavatnet. På denne turen returnerte vi ned Gullvellene og langs Romslaelva tilbake til Øvre Romslo. Alternativt kan man følge ryggen på Innapåeggi ned igjen.

Et tredje alternativ på sørsiden av fjorden er å gå til Trengereidhotten (577 moh) fra Gullbotn. Fin utsikt herfra ned mot Trengereid og fjorden. Vi gikk videre ned til de gamle gruvenesjaktene til Risnes kalkverk, og tok oss videre gjennom et småkupert terreng fram til Krånuken, ca. 430 moh. Nydelig utsikt herfra både ned i kløften "Glamregjelet" som går ned til Risnes og hvor det er mange spor etter gruvedriften i området. Også utsikten ned i fjorden er storslagen herfra. Krånuken var en virkelig flott plass! Returnerte via Langtjørna og inn på stien ned til Gullbotn.

På Osterøysiden er et fint alternativ å gå opp på Kjerringhaugen fra Havråtunet. Vi fulgte sti og traktorvei opp Havrådalen til Steinsætret og videre på merket sti opp til Kjerringhaugen (559 moh). Utsikt i storformat ned i fjorden og over til fjellsidene som leder opp mot Gullfjellet på sørsiden. Vi fulgte stien videre langs kanten ned mot fjorden og videre opp til Stokkhella og Slettebrekka. Returnerte over Vindstallane ned til Kjerringhaugen og herfra ned igjen samme vei som opp.

Kart:

Noen bilder fra turene: