På vei over Rondanetraversen

Værmeldingene ga håp om brukbart vær, så allerede kvelden i forveien ble alt pakkert og gjort klart for en ny tur over Rondanetraversen; Høgronden, de to Midtrondene og Digerronden. Parkerte ved Nedre Dørålseter ca. 08.15. Lett regnvær, men mye tydet på at det ville lette.Vått langs stien i begynnelsen, men allerede oppe ved Skranglehaugan tørket regnet bort og tåken begynte å drive bort fra toppene. Vi fortsatte i bra driv på stien opp langs Vidjedalsbekken, forbi Neverbutjønne og over de langstrakte flyene fram til foten av Høgronden hvor 600 høydemeter opp gjennom ura ventet opp til toppen på 2115 moh. Litt sur vind og tåke like før varden, men så åpnet skydekket seg, og dagens første solgløtt var et faktum! Opp til toppen av Høgronden er det ca 10,6 km fra Dørålseter og omlag 1100 hm og vi brukte ca. 2 t 40 min pluss noen korte pauser.

Hittil hadde vi fulgt T-merket sti, men veien videre over hele traversen er ikke merket annet enn med små varder her og der. Der er likevel mulig å følge et slags tråkk gjennom steiura flere steder. Ned i skaret mellom Høgronden og den østre Midtronden mistet vi tråkket flere steder uten at det betyr så mye. Et godt hjelpemiddel som vi stadig bruker dersom det er dårlig sikt, er Strava sitt heatmap. Brukere av denne treningsappen legger igjen et GPS spor som vises som en blå strek på kartet. Og jo flere som har gått der, jo tydligere blir streken. Om du logger turen din på appen, så kan dette være til god hjelp underveis, både for å finne stier og tråkk ute i terrenget eller som hjelp til å finne ut hvor en tursti starter.

Vi brukte ca 50 minutter bort til den østre og laveste av de to Midtrondene. Laveste punkt på denne strekningen er ca. 1780 moh, så det er drøyt 300 hm nedstigning før nye ca. 250 hm venter opp til den østligste Midtronden, 2042 moh. Flott utsikt tilbake til Høgronden og over Langglupdalen mot Rondvasshøgde og Rondslottet. Tåke og skyer hadde fordunstet og augustsola varmet godt. Så godt som vindstille var det også. Eggen videre mot den høyeste av Midtrondene er nydelig å gå og byr kanskje på turens fineste utsikt til fjellene og botnene i denne delen av Rondane. Veien videre går ned i skaret mellom Midtrondene (ca 1960 moh). Herfra går det bratt opp igjen over noen digre hammere formet som gigantiske trappetrinn, opp til den vestligste av midtrondene, som er den høyeste med sine 2060 moh. Vi nådde denne toppen etter ca. 4 timer, 14 km og omtrent 1450 hm.

Fortsatte videre gjennom steinørkenen mot Digerronden. Omlag 1,5 km nedover langs fjellryggen til laveste punkt, drøyt 1800 hm før dagens siste oppstigning, 200 høydemeter opp til toppen av Digerronden, 2016 moh. Nådde varden etter ca 4,5 timer. Her venter den siste seige nedstigningen, først 600 hm ned gjennom bratt ur før vi endelig nådde gresslettene og det flater ut ned mot Vidjedalsbekken. Her kommer vi tilbake igjen på den T-merkede stien som tok oss over Skranglehaugan og tilbake til Dørålseter.

Totalt 23 km, 1775 hm og drøyt 6 timer bevegelsestid. Inkludert alle pauser og stopp brukte vi litt over 9 timer på turen. Denne turen ble også gått sommeren 2014.

Kart:

Noen bilder fra turen: