Innunder Hettpiggen på Snøhetta

Omsider en dag med blå himmel og solskinn! Dagens plan var en tur opp på Stortoppen på Snøhetta (2286 moh) og videre bort til Midttoppen (2278 moh). Og så ville vi avslutte med en avstikker opp på Veslhetta (1669 moh). Tok shuttlebussen fra Hjerkinnhus inn til Snøheim, ganske fullt med folk denne flotte dagen. Framme på Snøheim og klar til å legge i vei ca. kl. 10. Fulgte strømmen av folk langs stien oppover mot Stortoppen. Stor vannføring i bekken fra Istjørni, men vi kom oss tørrskodd over. Passerte Gamle Reinheim og tok så for alvor fatt på oppstigningen, ca 600 høydemeter opp gjennom storsteinet ur ventet. Vi ankom Stortoppen etter ca 1.t 45 min, drøyt 6 km fra Snøheim.

Nydelig sol, men ganske kald og stri vind på utsatte steder. Fortsatte videre mot Midttoppen, først bratt ned i et skar vest for Stortoppen. Litt isete her i skyggepartiene, så best å være varsom og trå forsiktig. Videre enkelt opp til Midttoppen, hele tiden med storslagen utsikt ned på breen i Gryta under oss og videre mot den kvasse og taggete eggen over mot Vesttoppen (2249). Også rå utsikt over mot Larstind og de vakre Larstjønnene under. De tre tjønnene har hver sin distinkte farge; den øverste, og minste, er turkis, den mellomste er grønn og den nederste, og største, er blå. Vel framme på Midttoppen bestemte vi oss for også å ta en nærmere kikk på Hettpiggen, Snøhettas klatretopp som vi faktisk besøkte en gang tidlig på 90-tallet. Så vidt jeg husker het den opprinnelig Peder Langdals tind, usikker på hvorfor, siden første kjente bestigning ble gjort av Rynning & Bryn i august 1925.

Vi tok oss ned den bratte ura og krysset svabergene til vi kom inn under Hettpiggen. Hefra ser man rett opp til en imponerende spiss klippe som stikker ut fra Hettpiggen og lener seg ut over breen 300 loddrette meter under. Et riktig spennende sted å være. Uten tau og sikringsmidler lot vi Hettpiggen få være i fred. Returnerte samme vei som vi hadde kommet, fremdeles i strålende solskinn. Vinden hadde også løyet en del nå. Vel nede ved Gamle Reinheim satte vi kursen rett sørover med peilig på Veslhetta. En fin liten topp som nesten ikke får besøk sammenlignet med stortoppene på Snøhetta, likefullt verdt et besøk.

Vel tilbake på Snøheim ble turenr på til sammen snaut 17 km, 1150 hm og totalt 6,5 timer.

Kart:

Noen bilder fra turen: