Utsikt vestover fra Sveningen

Tok av fra Fv 137 ved Løyningsdal og fulgte skilting til Øvredal inn til stor parkeringsplass ved en golfbane, ca 3 km fra avkjørselen. Stien videre er godt merket og følger i starten en traktorvei. Opp gjennom skogen er det mange plasser satt opp små skilt med visdomsord samt andre overraskelser. Det er også en del flott, gammel furuskog her.

 

Over tregrensa blir stien etterhvert brattere og det blir en del berg og stein. Utsikten tilbake igjen mot Øvredalen er flott. Det er godt merket hele veien med store firkanter malt på berget. Etter drøyt 5 km når man toppen og belønningen er panoramautsikt i alle retninger. Storslagen utsikt mot Fusa, Samnanger, Folgefonna i øst, Bjørnefjorden, Tysnes og Kvinnherad i sør. Nordover ser du Gullfjellet, Byfjellene i Bergen og ned i Brekkedalen med Søre Gullfjellstoppen ("Sydpolen") tvers over.

Fra Sveningen kan du gå videre mot Søtafjellet, Sauskolten, Rindafjellet og helt til Midtsæterfjellet. Men det blir en lenger tur, så vi valgte å følge fjellryggen på østsiden av Sveningen nedover igjen mot Utløfjellet. Dette ga en finfin variant med flott utsikt ned i Samangerfjorden, over mot Holmefjord og innover mot Tysse. Vindmølleparken på Fitjar er også lett å få øye på; ikke et spesielt vakkert syn; trist om en slik utsikt skal bli normalen på fjellturer for kommende generasjoner framover...

Fjellryggen ned igjen var åpen og lett å gå med unntak av det siste stykket ned mot Utløfjellet hvor det var litt bratt. Men her det er mange hjortestier å følge og vi tok oss greit ned på en traktorvei som går helt innunder Utløfjellet og som vi fulgte ned igjen til parkeringsplassen.

Varmt og godt vær til å være i november. Denne dagen ga faktisk ny varmerekord i Hordaland for måneden; det ble målt 18,1 grader på Gullfjellet målestasjon. 345 moh.

Noen bilder fra turen: