Håkon foran varden på Storeflåtten

Med utgangspunkt i parkeringen øverst i Hjølmodalen gikk vi fredag kveld inn til selet i Vedalen hvor gutta ventet med ferdig laget middag. Planen lørdag var langtur til Storeflåtten, en av stortoppene i Hardanger. Så fikk vi vurdere om vi også skulle ta med oss et par topper til.

I strålende flott sommervære la vi i 11 tiden i vei fra Vedal, ca. 960 moh. Opplegget var lettvektsstil, kun løpesekker med litt mat og ekstra klær. Stiene innover mot Dalamot er ikke lenger en del av DNT systemet og med lite trafikk har disse mer eller mindre grodd igjen. Likevel, ikke så ille mye kratt og etter en time og snaut 8 km passerte vi foran de enkle bygningene ved Dalamot; et særdeles vakkert beliggende sted.

Herfra begynte stigningen opp mot Storeflåtten for alvor. De neste 5 km gikk det relativt bratt oppover til ca 1560 moh før den siste avslutningen i et lettere parti over et band og opp mot toppen på 1616 moh, ca. 15,5 km og 2 1/2 time fra Vedal. Langs hele den langstrakte toppen går det stupbratt ned på nordsiden, tildels overhengende. Utsikten fra varden er i virkelig storformat; panorama mot store deler av Hardanger i alle retninger. Man får også et lite glimt av Eidfjorden langt under oss.

Etter en times pause på toppen tok vi fatt på returen, og på vei over Akslafjellet fant vi ut at det kunne være mulig å ta seg ned til det øverste punktet i Grytingsdalen (ca. 1150 moh) og videre direkte opp på Øktanuten (1614 moh). Det var skikkelig bratt både ned og opp, men det gikk helt uten problemer. Artig terreng med berg og hammere videre opp til Øktanuten; småklyving her og der.

Fortsatte videre på langstrakte snøfonner over bandet bort til dagens høyeste topp; Sovarenuten, som med sine 1648 moh er blant de høyeste toppene på vestvidda. Varde med bok her. Toppen er antakelig mest besøkt som dagstur fra Stavali. Like nedenfor toppen kom vi over et lite tjern hvor alle mann tok seg en velfortjent dukkert. Lunket vann faktisk, deilig på denne varme sommerdagen.

Krysset over Dyrafonn og fulgte Geitryggen bratt ned igjen og inn på stien igjen ved Fogerlivatnet. Herfra i rolig jogg de siste 2 km ned til Vedal igjen. Det var mye som var "episk" denne dagen; turen, turkameratene, toppene, utsikten og ikke minst været. Litt av en dag.

Turlengde: ca. 33 km og 1650 hm og 5 timer i bevegelse.

 

Kart over området:

Noen bilder fra turen: