Chilli på Skåldalsfjellet

Det er fint å bruke parkeringen ved Espeland fangeleir som utgangspunkt for turer på Skåldalsfjellet. Her er det bare å følge grusveien langs Skåldalselva ca 600 m fram til skilt som viser sti til Skåldalsnipa. Stien følger ryggen på fjellet omtrent rett nordover. Det kan være noen bløte partier, men stort sett god sti som er bratt i enkelte partier. Etter snaut 2,5 km og ca. 450 høydemeter nås varden på Skåldalsnipa, 603 moh.

Storformat utsikt herfra over Arnadalen fra Haukelandsvannet i sør til Arnavågen og Garnes i nord. Skåldalsnipa brukes også av og til som take off sted for hangglidere og det er bygget en rampe her oppe hvor de tar av fra. Det ble i sin tid også bygget en liten taubane fra gården Skåldal hvor utstyr kunne fraktes opp til hoppstedet.

Fra Skåldalsnipa går det mange stier videre innover fjellet, eller ned igjen til Raudtjørn eller Eikestølen på Arnatveit. Vi fortsatte opp på Garnesrinden, over de langstrakte Larsmyrane og over til varden på Skåldalsfjellet, 718 moh.

Herfra er det flere muligheter videre. På en av turene fortsatte vi nordover på stien over Reppadalsfløyen, ned i Reppaskaret og videre opp til Tunesfjellet. Fulgte fin sti over denne fjellryggen og inn på sti som går ned i Reppadalen og tilbake til Skåldalsnipa via Garnesrinden.

Fra Skåldalsfjellet er det også et alternativ å ta seg ned til Småskaret i retning Herlandsfjellet (695 moh). En av turene gikk via Småskaret og ned den flotte Minnedalen fram til de øverste gårdene her og videre ned til Osevann. Den neste turen gikk fra Småskaret og opp på Herlandsfjellet. Her er det flott utsikt nordover mot Osterøy og Sørfjorden. Og fra Herlandsfjellet går det fin sti langs Ormarinden ned til Osevann. Herfra langs Gullfjellesvegen og til slutt grusveien ned til fangeleiren igjen.

Et flott fjellområde med mange turmuligheter der man kan variere lengde og høydemeter. Det er også fin utsikt og som regel lite folk.

Kart:

Noen bilder fra turen: