På Gaustadfjellet

En søndag med sjeldent flott høstvær. Nattefrost, men skyfritt, vindstille og fin varme i sola. Dagens plan var et raid til Holsnøy, ukjent terreng for oss. Etter å ha studert kartet, tenkte vi oss en tredelt tur; først over Gaustadfjellet og Øyjordsfjellet, deretter Eldsfjellet og Veten og til slutt en snartur til Storafjellet, lengst nordvest på øya.

Av logistikkhensyn bestemte vi oss for å splitte oss i to grupper på den første turen. Kjørte Ådlandsvegen på nordøst siden av øya til veis ende. Her gikk deler av turfølget av for å starte sin tur over sørøstover langs fjellrekken. Jeg kjørte ca 3 km tilbake til Gaustad. Her er det noen få parkeringsplasser langs vegen. Stien starter tvers over veien fra parkeringsplassen, bratt oppover i skogsterreng. Etterhver flater det litt ut over Storhøyen, før det går bratt opp den siste delen over berg og kanus til toppen, 317 moh, 2 km fra parkeringen. Gaustadfjellet er Holsnøys tredje høyeste fjell, og utsikten er svært god.

Fortsatte videre nordvestover, bratt ned i Litlaskaret og derfra bratt opp igjen til Litlafjellet (245 moh). Videre ned igjen til skaret mellom Litlafjellet og Bårafjellet. Her møtte jeg resten av turfølget som kom motsatt vei. Bratt opp igjen til Bårafjellet, ned igjen i et nytt skar før oppstigning til Øyjordsfjellet, en fjellrygg delt av flere mindre skar. Ned igjen over svaberg på vestsiden av Øyjordsfjellet. Litt vanskelig å følge stien, men fant den igjen nede i skogen. Fulgte stien som runder rundt på nordsiden av fjellet tilbake til veien på Ådland. Tanken var å bli plukket opp her av den andre halvdelen av turfølget, men jeg rakk tilbake til bilen akkurat samtidig som de andre kom ned fra Gaustadfjellet. Bra timing! Til sammen 11 km og omtrent 850 hm.

Kjørte tilbake til broen over Krossnessundet og fulgte Rosslandsvegen til Vikebø, og deretter Skjelangervegen fram til parkeringsplassen som ligger ved motorcrossbanen på Rossland. Stien starter like nord for parkeringen og går bratt opp gjennom skog før det flater litt ut over tregrensa. Det er umulig å ikke legge merke til den hvite klippen til venstre for stien, spesielt godt synlig nede fra veien. Denne kalles Perleveggen og det er tilrettelagt en god del bratte og relativt lange klatreruter her og i områdene under veggen er det også en rekke fine buldresteiner. 

Ikke mer enn en drøy kilometer opp til Eldsfjellet, 324 moh, og høyest på Holsnøy. Her ligger det også en dagsturhytte like nord for toppen. Vi fortsatte videre rett vestover gjennom et nakent fjellområde med mye berg og knaus fram til varden på Veten (290 moh), 3 km fra parkeringen. Fullformat utsikt i alle himmelretninger. Sola begynte å bli lav over havet i vest og vi kunne ane konturene av en nydelig solnedgang. Til sammen 6 km og 500 hm.

Tilbake ved bilen fortsatte vi mot Skjelanger, inn på Husebøvegen omtrent til veis ende. Startet den siste turen i det det begynte å mørkne. Kort tur på fin sti til den 90 meter høye knausen som har fått navnet Storafjellet. Flott utsikt mot solnedgangen over Øygarden og Herdla. Rakk akkurat tilbake før det ble mørkt. Til sammen 2 km og 90 hm.

Kart:

Noen bilder fra turen: