Traversen mellom Smedene sett fra Veslesmeden

Smedeggen sett fra Veslesmeden

Startet denne turen med en 6 km lang sykkeltur fra parkeringen ved Spranget og inn til Rondvassbu hvor vi satte fra oss syklene. Damenes plan var en tur over Vinjeronden (2046 moh) og videre til Rondslottet, den høyeste toppen i Rondane med sine 2178 moh. Gutta hadde planer om Smedeggen, traversen mellom Smedene, og videre til Trolltinden (2018), den vestligste av de 10 2000 m toppene i Rondane. 

Vi startet fotturen ca kl. 10 i et nydelig flott sommervær med kurs for Veslesmeden (2015 moh). Drøyt 5 km stort sett slak stigning på merket sti og ca 850 hm. Brukte ca 1 1/2 time opp i jevnt bra tempo. Kort pause på toppen hvor vi bl.a sjekket ut terrenget på de to ryggene ned mot nord og øst med tanke på senere turer her. 

Traversen mellom Smedene sett fra Storesmeden

Smedeggen sett fra Storsmeden

Ned fra toppen og inn på tråkket mot traversen. Etter et lite stykke går stien ned en liten hammer som ikke bød på noen problemer. Ferden videre var enkel ur ned til det laveste punktet på eggen, ca 1850 moh. Herfra går det bratt oppover mot Storsmeden (2016). Et par hammere, men ingen store utfordringer.Og det så ut til at det ved de fleste litt utsatte stedene var flere alternativer. Brukte kanskje tre kvarter totalt over Smedeggen. Vel oppe fra eggen var vi først innom Storsmeden Nord (2001 moh), deretter litt småklyving bort til Storsmeden (2016).

Etter en liten matpause, begynte vi nedstigningen langs Storsmedens bratte vestegg til salen mellom Langholet i nord og Fremre Kaldbekkbotn i sør, drøyt 250 hm. Fra skardet på 1750 moh gikk vi videre rett opp til en beskjeden topp nord for Steet (1885 moh). Etter en kort nedstigning begynte vi på den artige eggen som går rett nordover mot Trolltinden. Flere steder er det noen punkter som må klyves. Det første like før den spisse Trolltinden Sør (1890 moh). Deretter ned mot en litt lavere topp (1859 moh), som vi ikke gikk opp på. Før denne toppen tok vi oss derimot ned i flanken mot vest via noen enkle klyvepunkt til vi kom inn i vestveggen på selve Trolltinden, som tidligere het Sagtinden på eldre kart. Her fulgte vi en artig hylle skrått nedover med de stupbratte hamrene i Trolltindens vestvegg både over og under oss! Litt av en sti, den kan ses som et lyst bånd i fjellsiden på lang avstand og minnet litt om "Heens Highway" under Store Trolltinden i Romsdalen.

Midt i Smiubelgen på vei mot Trolltinden

Smiubelgen. Under Trolltinden Sør på vei mot Trolltinden

Nederste punkt på stien er ca 1760 moh. Her runder den en hammer og det fortsetter bratt opp til Troltindens toppegg på delvis synlig tråkk gjennom stedvis litt løs ur. Oppe på eggen var det enkel vandring bort til varden på Trollronden (2018 moh). Fantastisk utsikt ned i alle botnene rundt tinden og over mot omkransende fjell og rygger, spesielt mot Verkilsdalsbotn, Sagtindan og Vassberget.

Returnerte samme vi som vi kom. Litt utfordrende å finne stedet hvor den tydelige stien gjennom vestveggen starter. Det er satt opp en skiferhelle på høykant her, men den er ikke så enkel å få øye på. Vi gikk litt for langt ned, men sjekket GPS sporet og hentet oss fint inn igjen.

Tilbake på den lille 1885 toppen nord for Steet bestemte vi oss for også å svinge oppom Steet (1996 moh) når vi først var i området. Ikke mer enn døyt 100 hm opp gjennom grei ur. Herfra burde vi nok gått ned til Hoggbeitet og ut Klarabotn, noe jeg i etterkant tror ville blitt en flott avslutning, Men siden vi hadde lagt igjen sekkene nede på 1855 toppen, returnerte vi i stedet ned igjen til skardet vest for Storsmeden og fultge den merkede stien ned og ut gjennom Kaldbekkbotn tilbake til Rondvassbu. Herfra var trilleturen på sykkelen tilbake til Spranget en deilig avslutning på sommerens store eventyr-tur i Rondane.

Damenes tur hadde også gått helt etter planen. De hadde ankommet Spranget litt før og lå og deiget seg i ettermiddagssola i nydelige 20 varmegrader.

Til sammen 32,6 km, herav 12 km på sykkel. Totalt brukte vi 9 t og 20 min på runden og antall hm ble 2084.

 Kart:

En stor bunke bilder fra turen: