Store Laurdalen omkranset av Laurdalstindane, Omnatind og Melderskin

Store Laurdalen omkranset av Laurdalstindane, Omnatind og Melderskin

Startet 9:25 fra parkeringen på Kletta (ca 160 moh) og fulgte stien og sherpatrappene opp til Melderskin (1426 moh) som vi ankom etter ca. 1 t 50 min. Ganske folksomt på toppen, mest nordmenn, men også noen utlendinger. Dagens plan var å fortsette bort til Omnatind (1378 moh) og videre til den en meter høyere Inste Laurdalstind (1379 moh). Fra toppen er det en mulig snarvei ned en bratt renne like øst for varden. Vi var vi nede og kikket på den, men det var både litt vått glatt i rennen og hamrene litt lenger ned så bratt ut. Så dette alternativet slo vi fort fra oss da vi ikke hadde med oss verken tau eller sikringsmidler. 

Under Melderskin

På ryggen mellom Melderskin og Omnatind

Fulgte derfor det sikre veivalget ned eggen mot nord i retning Omnen (1158 moh), men tok av sørover før vi kom helt ned dit, over noen fonner og via den bratte skrenten under østflanken på Melderskin opp til ryggen mellom Melderskin og Omnatind, eller Omnetinden, som den også kalles. Dette er en populær skitopp hvor ofte er mye folk, spesielt litt utpå ettervinteren.

omnatind

Omnatind tar seg fint ut fra denne siden!

Videre langs den fine ryggen bort til Omnatind, som tar seg veldig flott ut når du kommer litt innpå den, spiss og alpin i stilen. Litt småklyving innimellom før vi kom opp til varden. Flott utsikt i alle retninger, i motsetning til siste gang jeg var her i tjukk tåke i 2012. Fortsatte videre sørøstover fra toppen. Noen mindre hakk som måtte klyves før et stort og flatt svaberg. Men så blir det bratt og utsatt videre. Det er mulig å finne en vei ned i skrenten mot vest, men vi gikk heller et lite stykke tilbake forbi toppen av tinden før vi enkelt tok oss ned en renne mot sør.

Snart oppe på BjorndalstindaneTok en lengre pause nede på bandet mellom Omnatind og Inste Laurdalstind, ca 1225 moh. Fortsatte videre opp over noen fonner og gjennom ur til den flotte varden på toppen av Inste Laurdalstind, som jeg også besøkte på nevnte tåketuren i 2012. Vidstrakt og flatt på toppen, mens det går loddrett ned i Store Laurdalen langs hele eggen mot nordvest. Gikk videre langs kanten helt ned til varden som står ytterst mot stupet ned til bandet mot Heimste Laurdalstindem (1307 moh) som vi besøkte i 2013. Det finnes farbare veier mellom disse to tindene, men uten  utstyr må man regne med en lengre runde ned mot 988 vannet sør for toppene.

Siden vi likevel var her inne, været var fint og klokken ikke for mye, så fant vi ut at det kunne være kjekt å ta en tur bort til Bjørndalstindane (1426 moh). Det var lett og fint å gå ned på bandet øst for Inste Laurdalstinden og videre opp den brede nordryggen til Bjørndalstingane. Men ryggen smaler og blir betydelig mer utsatt lenger opp; se denne snutten. Vi hadde litt forskjellige rutevalg, men det enkleste er nok å holde seg på toppen av den smale eggen. Bratt og løst nede i vestsiden. Toppeggen ender i et overhengende og skikkelig luftig stup mot øst. Fulgte ned langs eggen til et lite skard, før bratt oppstigning til varden på Bjørndalstindane. 

Flott skue mot store deler av Bjørndalstraversen som starter her og som vi gikk senest i september 2023. Men nå var det på tide å starte på hjemturen, klokken begynte å nærme seg 18. Vi fulgte omtrent samme vei tilbake til bandet mot Inste Laurdalstinden og krysset tvers over nordflanken med peiling på laveste punkt på 1225 bandet under Omnatind.

Plukket opp sekkene som vi hadde lagt igjen her og satte kurs nedover mot Store Laurdalen. Fant noen tråkk her og der, men ingen tydelig sti. Vel nede i den flate dalbunnen fortsatte vi ut dalen forbi uttallige kjempestore steinblokker. Ikke alltid like greit å finne en effektiv vei forbi disse gigantiske hinderne.

Etter hvert rundet vi vestryggen på Melderskin. Fremdeles en del storsteinet ur, men det bedret seg etterhvert. Holdt oss omtrent på 1000 moh koten hele veien ut dalen og over ryggen til vi kom inn igjen på stien til Melderskin. Flott kveldssol over Hardangerfjorden. Vel nede ved Kletta igjen ca. kl. 21.45. En skikkelig flott tur i et suverent fjellområde.

Totalt 19 km og 2026 hm fordelt over drøyt 12 timer.

Kart:

En bunke bilder fra turen: