På vei opp mot Øyastølsfjellet

Vinteren / våren 2018 ble det to skiturer til Øyastølsfjellet i Jordalen (1342 moh) i Jordalen; den første i påsken og seinere en tur til i midten av april.

Tok av fra E16 i Nærøydalen og fulgte den nye tunnelen gjennom Jordalsnuten og opp i Jordalen hvor vi parkerte på stor brøytet parkeringsplass ved gården Nosi, ca 600 moh. I påsken var det ganske fullt på parkeringsplassen. Nosi kan brukes som utgangspunkt for flere topper i området; mulighetene er mange: Øyastølsfjellet, Fyresnipa på vestsida, Skarsnosi, Vardafjellet, Vassetnipa, Smørbotnnuten på østsida. Jordalen er også utgangspunkt for turer til flere flotte skitopper i området; f.eks. Vetlafjellet og Vardanosi lenger ned i dalen.

 

Turen til Øyastølsfjellet er relativt kort (snaut 10 km t/r) og det er lettgått, fint terreng hele veien opp. Vi fulgte Berdalen innover og krysset over bekken etter ca. 1 km. Herfra stiger terrenget brattere oppover til vi rundet Sjondarhaugen opp mot et litt flatere terreng, ca. 1000 moh. Vi tok sikte på høyde 1237 og vdere rett nordover opp til topp-platået som har to varder hvor den høyeste (1342 moh) ligger et lite stykke mot nord, med fin utsikt mot Fyresnipa og ned i Berdalen.

I påsken var det nydelige snøforhold; pudder og minus 10 - eventyrlige forhold skikjøring, helt klart sesongbeste. Turen 14 dager seinere var preget av hard skare på morgenen og smørslush i sommervarme på ettermiddagen.

Øyastølsfjellet er varmt å anbefale for den som vil prøve seg på topptur; traseen vi valgte er ikke noen steder brattere enn 30 grader, men om man vil kjøre brattere så er det flere muligheter, både på sørøst-siden av toppen og ned fra Sjondarhaugen.

Kart:

Noen bilder fra turene: