På klippekanten med brefallet til Nedre Buarbreen bak

Oppe ved Sandvinvatnet i Odda tok vi av fra riksvei 13 og inn på Jordalsvegen og videre opp Buardalen til parkering like før gårdsbruket øverst i dalen, ca. 300 moh. Fin tilrettelagt parkeringsplass hvor man betaler bompenger ved utkjøring. En strålende flott dag, august kom endelig med sommervær etter en grå og kjølig juli måned.

Dagens turmål var Reinanuten (1297 moh) i Folgefonna Nasjonalpark. Fjellet omtales som dronningen av nutene rundt Folgefonna og fra toppen har man førsteklasses utsyn til det mektige brefallet til Nedre Buarbreen. Turen er på 1000 høydemeter og stien starter etter at man krysser broen over Jordalselvi. Herfra går det bratt oppover, først ca. 500 høydemeter gjennom skog. Så åpner landskapet seg opp, men det fortsetter like bratt oppover til man runder opp på ryggen av Reinanuten. Her flater der mer ut og man får etterhvert utsyn til Folgefonnas hvite kappe og det bratte brefallet der Buarbreen bikker over kanten stuper ned fjellsiden med endeløse sprekker, istårn og spir.

Tok en avstikker ned i fjellsiden for å få et bedre oversikt over hele brefallet, her var det bare å fråtse i inntrykk, i godt selskap et tre nysgjerrige sauer. Oppe på toppen av Reinanuten fortsatte vi videre innover fjellryggen og fram til en klippekant hvor vi tok en lengre pause og nøt utsynet rett inn i det kolossale brefallet. Flere ganger var det mindre ras hvor et istårn kollpaset og resulterte i mindre ras som buldret nedover. Rart ikke mer raste sammen så oppsprukket og oppstablet isen er i bratthenget.

Fortsatte videre helt til vi kom bort til iskanten hvor berget møter fonna. Man skal ikke gå mange metrene inn på isen før sprekkene blir store og dype. Best å holde seg på fast fjell, men likefullt artig å komme i nærkontakt med breen og brefallet.

Ganske mange besøkende på fjellet denne nydelige søndagen. Enda flere tar den langt enklere turen inn langs Jordalselvi hvor man også får et flott skue mot breen. Turen ned er på sett og vis like tung som turen opp, lårmuskulaturen før kjørt seg. Deilig å komme ned på flat vei igjen og avslutte turen med en lett avvrivning i en av bekkene som renner inn i Jordalselvi.

Kart:

Noen bilder fra turen: