Foran Svelgabreen

Etter turen til Reinanuten fortsatte vi videre til Blådalen. Kjørte fylkesvei 5024 opp Omvikedalen og videre på veien innover langs Blåelvi, forbi flere regulerte vann helt inn til veiens ende ved Mosevatnet, ca. 850 moh. Det siste stykket opp på en svært bratt vei. Grei parkeringsplass her, men ikke plass til så veldig mange biler. Alternativt kan man parkere litt lenger ned, ved Blådalsvatnet hvor det også starter merket sti til Svelgabreen.

Slo opp teltene og nøt en aldeles nydelig kveld og solnedgang, svært tilfredse med den flotte turen til Reinanuten.

Neste dag var været akkurat like fint. Pakket sekkene og la i vei over demningen der stien starter. Fortsatte fram til bro over elven som renner ut fra Mosevatnet og etterhvert bratt nedstigning til Midtbotnvatnet. Videre på stien langs vatnet hvor kryssing av noen glatte svaberg var sikret med kjetting. Deretter langs Blådalselvi inn i Kjeringebotnen fram til hengebro over den buldrende elva. Til slutt gjennom småkupert terreng fram til Svelgabreen, helt på sørspissen av Folgefonna. Til sammen ca 6,5 km fra utgangspunktet. Samme høyde over havet her inne som ved starten (ca. 850 moh). Ikke mange høydemeter med andre ord, men en del kupert terreng hele veien inn.

Det var flott opplevelse å komme helt inn på den digre breen. En breelv kom ut under isen, helt i enden av breen hvor den hadde gravd ut en stor tunnelhvelving. Åpningen så litt skjør ut, så vi fant det best å holde oss litt på avstand i tilfelle den skulle kollapse og rase sammen.

Returnerte samme vei tilbake. Etter å ha gått et stykke langs Midtbotnvatnet tok vi av fra stien og fant oss en vei opp de ca. 400 høydemetrene til Sandahorgi (1179). Stor fin varde på toppen og nydelig utsikt over Folgefonna og Mosevatnet, absolutt verdt strevet opp den bratte kneiken til toppen. Også fin utsikt til deler av Bjørndalstraversen.

Småbratt flere steder ned til stien igjen, men fulgte en rygg med blankskurte svaberg ned mot sørvest; her var det også satt opp sporadiske små varder som viste vei. Kom oss greit ned og fulgte stien den siste halvannen kilometeren tilbake. En del kajakkpadlere på parkeringen, sikkert en flott tur å padle over Mosevatnet inn til breen som går helt ut i vatnet.

Kart:

Noen bilder fra turen: