Buerbreen

I et lite værvindu mellom restene av "Irene" og "Katie" var vi så heldig å disponere UiBs hytte i Tingviken på Utne. Etter fjorårets supre tur til Trolltunga hadde vi veldig lyst til å se nærmere på Buerbreen; en brearm av Folgefonna. Egentlig er det to brearmer; Øvre Buerbreen og Nedre Buerbreen. Begge disse ligger i Odda kommune i Hordaland. Buerbreene strekker seg østover fra Folgefonna og ned mot Buerdalen. Buerelvi fører smeltevannet fra Buarbreene gjennom Buerdalen til Sandvinvatnet. Buerbreen hadde framstøt rundt 1930, men trakk seg deretter tilbake. Breen hadde et nytt framstøt på 1990-tallet, men har trukket seg tilbake igjen siden 1997. NVE måler årlig frontposisjonen til breen og merket fra 1996 befinner seg veldig mye lenger ned i dalen enn det som er frontposisjonen i dag, så denne brearmen har smeltet mye de siste 15 årene.

Turen opp fra parkeringen i Buerdalen er lettgått på fin sti. Flere steder er det likevel lagt ut tau til å holde seg i på de glatteste svabergene. Oppe ved breen ligger deg også en liten bu som man kan gå inn og varme seg i.

Dagen etter gikk vi en fin tur opp på Setehaug. Herfra er det flott usikt over Utne og fjordarmene som strekker seg innover i alle retninger. Stien opp er godt merket, men det er bratt nok flere steder. I terrenget rundt var vi også heldig og fant et par kilo nydelig kantarell!

Ellers anbefales det å stoppe i Odda for å handle hos Terje Storhaug; kan umulig tenke meg at det finnes mange i landet som kan matche hans service og tilbud!

Bilder fra turen:

Et knippe panoramabilder

 


Andre bilder fra turen