Utsikt fra Rondvasshøgda

En tur over Rondvasshøgde har lenge stått på ønskelisten. Dette er en langstrakt fjellrygg sørøst i Rondane, på nordsiden av Illmanndalen. Fjellryggen strekker seg fra "Veslsvulten" mot Atndalen i øst, over til Rondvassbu i vest med Storronden (2138 moh) som høyeste topp. Vi startet fra den fine parkeringsplassen på Straumbu ved fv 27. Her er det bro over Atna og merket sti videre mot flere turmål i Rondane. Dagens plan var å gå halve Rondvasshøgde fram til toppen merket 1923 moh. Drømmevær; skyfritt, vindstille og shorts temperaturer, ikke verst for september å være.

Etter ca 3 km vandring gjennom løvskog og glissen furuskog kom vi opp til veien som går fra Gammelgarden inn til Bjønnhollia. Tok en liten avstikker fram til kanten av kløften hvor Langglupbekken møter bekken fra Bjønnhollia og blir til Stormyldinge. Store dimensjoner over dette bekkegjelet! Tok av fra veien like etter at vi passerte broen over Langglupbekken. Først bratt opp over multemyrer til vi passerte stien som går fra Bjønnhollia inn i Langglupdalen. Herfra etterhvert gjennom bratt steinur opp nordryggen fram til varden på Veslsvulten, 1579 moh og ca. 7,5 km fra start.

Videre vestover, først ned på et lavere band, deretter opp gjennom bratt steinur til neste topp på Ronvasshøgde; 1838 moh og drøyt 1,5 km fra Veslsvulten. Flott utsikt tilbake ned mot deltaet og Stormyldinge. 1838 toppen er et stort flatt platå og man ser store deler av ryggen videre mot 1923 toppen og Storronden. Fabelaktig utsikt i alle himmelretninger. Vi fortsatte videre innover høgda mot 1923 toppen, først i lett terreng, deretter i noe brattere ur opp til en liten varde på toppen av 1923 høyden, ca. 11,5 km fra start.

Det er ca 3,5 km fra 1923 toppen videre til Storronden og skal man fortsette derfra ned den litt eksponerte nordryggen til Langglupdalen, vil dette totalt innebære en ca 9 km lenger tur. Dette ble i overkant av hva vi ville gi oss i kast med, så vi returnerte fra 1923 høyden og fant en grei vei ned de bratte og endeløse fjellsidene på nordsiden av Rondvasshøgde til vi nådde flatere terreng ved Langglupbekken. Fulgte bekken til vi traff på stien som går til Bjønnhollia. Tok etterhvert av fra denne og fulgte samme vei ned som vi hadde kommet opp.

Totalt snaut 24 km og til sammen 1600 høydemeter. Også en god kandidat til årets fjelltur!

Kart:

Noen bilder fra turen: