Store Smørstabbtinden 2208 moh

Planen var å utnytte finværet som var meldt i slutten av august for å dra på en tur til Store Smørstabbtinden (2208) og deretter ta med oss noen av toppene på nordsiden; Storbreatinden (2018), Veslbreatinden (2092), Hurrbreatinden (2060) og Veslfjelltinden (2157). Vi kom oss ikke avgårde før torsdag kveld og overnattet i telt på Berdalsbandet i nydelig klarvær. Og værmeldingen for fredag var sol og klarvær, så dette såg lovende ut.

Men i løpet av natten la det seg tunge grå tåkeskyer over Jotunheimen, og disse lettet dessverre aldri helt i løpet av fredagen. Heldigvis låg toppene stort sett under skydekket, og best av alt, det ble ikke noe av den vinden som var meldt.

Vi startet fra Krossbu litt over kl. 9 og fulgte stien opp til Leirvatnet (1682). Herfra gikk vi rett opp mot Store Smørstabbtinden; først gjennom en bratt ur til det flater litt ut på ca. 1850 moh. Litt lenger opp blir det markert brattere i et lite parti. Her valgte vi å holde et stykke ut til høyre langs et tydelig tråkk opp over noen sva der der låg en del løs grus og småstein. Hendene måtte tas i bruk enkelte steder, uten at det ble vanskelig på noen måte. Over dette bratte partiet flater det ut og man ser toppyramiden. Det siste stykket til toppen fulgte vi langs kanten mot det mektige stupet ned til Storbrean 250 meter under.

Utsikten fra toppen mot den kvasse tinde­rekka med Kniven, Sokse, Veslebjørn og Storebjørn er majestetisk. Likeledes utsynet til breene som omkranser toppen og mot stortoppene i øst.

Returen la vi langs kanten til høyre (mot øst). Her var det litt mer krevende å komme seg ned det bratte partiet, men også dette gikk veldig greit. Vel nede på bandet igjen satte vi kursen opp mot Storbreatinden, en enkel tur opp til en fin liten topp. Herfra går det en flott rygg ut til Storbreahøa (2001), men denne har et ustatt punkt som normalt krever rapellutstyr. Utsikten tilbake til Store Smørstabbtinden er flott og herfra ser fjellet ut som en kvass haifinne.

Fra Storbreatinden ruslet vi videre mot nord langs kanten på stupet ned mot Veslbrean. En flott og behagelig tur i mektige omgivelser. Fra denne toppen er det en kort tur bort til Hurrbreatinden. Vi vurderte å gå den flotte eggen ut mot Bakarste Skagsnebb (2093), men valgte heller å la denne toppen ligge til en senere anledning, og fortsatte videre nordover til turens siste topp; Veslfjelltinden. Også dette er en lettgått fin strekning, selv om oppstigningen til toppen er noe brattere enn til de andre langs fjellryggen. Toppen av Veslfjelltinden er et langt flatt platå hvor det høyeste punktet på 2157 moh ligger ut mot øst der det går utfor ned mot Leirdalen. Herfra er det enkelt å gå ned i et skar mot nord og opp på Loftet (2170), det siste 2-k fjellet på fjellryggen, men det ble det heller ikke noe av denne dagen. I stedet returnerte vi ned med direkte kurs mot Krossbu, en tur på ca. 1 1/2 time.

Turen ble på drøyt 22 km og ca. 1600 høydemeter og vi brukte totalt 8 t 40 min.

- Peakbook.org: Store Smørstabbtinden

Kart:

Bilder fra turen: