Vi nærmer oss Grågavlstjørnane.

Bergsdalen pleier å være ganske snøsikker og byr på mange muligheter for ski- og toppturer. Vinteren 2020 ble det fire flotte turer i området; Kjerringafjell, Bergsbukken, Småbrekkebukken og en lengre tur over Storlikanusen, Bjørnaknausen og Kjerringafjell. Alle turene på sørsiden av fylkesvei 5400 som går mellom Dale og Bulken.

 

Kjerringafjell, 28.mars
Dette ble omtrent en nøyaktig repetisjon av fjorårets påsketur til Kjerringafjell. Kort tur til fin utsiktstopp og som gir stedvis fin nedkjøring. Stri vind på topplatået denne dagen og glasshard betongsnø i skyggehellingene ned igjen.

Bergsbukken 10.april
Påske og langfredag! Parkerte ved Bergsvatnet, 500 moh i nydelig påskevær. Bar med oss skiene et lite stykke langs Skarvastølsvegen før vi tok bratt opp til Skarvadalen og videre sørover mot Skarvavatnet, 762 moh. Over vannet i retning Oddmunddalsvatnet hvor vi etterhvert tok oss vestover opp på ryggen av Liabukken / Bergsbukken. Nydelig snøforhold, men noe hardt i de bratteste skyggepartiene opp fra Skarvavatnet. Etterhvert flatet terrenget ut og vi passerte innunder Liabukken (1145) og videre til varden på Bergsbukken, 1162 moh.

Bergsbukkene 18.april
Start fra Småbrekke i nydelig vårvær. Forbi Moastølen og videre oppover mot Grågavlstjørnane. Svært isete og hardt i nordhellingene på Småbrekkebukken (1129). Ikke en gang skarejern ga feste. Fortsatte derfor videre vestover opp på en liten skulder i dalføret mellom og Bergsbukken (1162) og Småbrekkebukken. Herfra valgte vi først å ta turen opp på Bergsbukken. Sola hadde bakt noen timer på sørøstflanken og i solhellingen ble det et flott nedrenn på smørslush fra toppen.

Nytt forsøk på Småbrekkebukken fra nord. Denne gangen til fots med skiene festet til sekken. Fikk akkurat sparket dype nok trinn i isen til at jeg kom meg opp. Nedrennet ble tilsvarende hardt. Ellers flott nedrenn mot Småbrekke fra Grågavlstørnane.

Storliknausen, Bjørnaknausen og Kjerringafjell 21.april
Ny tur i Bergsdalen, finværet måtte utnyttes. Start fra Småbrekke også denne dagen. Dagens første turmål var Storliknausen (1193). Tok ikke sjansen på det trange Moagjelet, ville heller forsøke meg på den flotte nordryggen. Passerte Moastølen og tok meg herfra opp på Storelihjellen og ned over isen på Hjellatjørni. Fremdeles glasshardt i nordhellingene, men ikke verre enn at skarejernene fikk nok feste opp den litt smale og bratte starten på nordryggen. Stor flott varde på toppen av Storliknausen.

Ned fra Storliknausen og videre rett sørover i småkupert flott skiterreng. Passerte over 1090 høyden øst for Gullhorgabu og Øvsta Dukavatnet med kurs rett mot Bjørnaknausen (1119). Tok en lengre pause opp på toppen i finværet mens jeg studerte Fuglafjellet og Iendefjellet i kikkerten. Ned igjen på nydelig føre! Om man ikke er kjent i terrenget kan det være greit å kjøre med håndbrekket litt på. Det er fort gjort å rote seg bort i bratt og rasutsatt terreng. Kom greit ned til Instavatnet (776) og tok fatt på stigningen opp den flotte sørflanken på Kjerringafjell; ca, 300 hm. Fra toppen fortsatte jeg rett mot nord, over Såta (1099) og ned til Geitaknausen. Flott utsikt mot Storliknausen og Moagjelet herfra. Bratt og fin avslutning fra Geitaknausen ned igjen til Småbrekke.

Kart over området:

Noen bilder fra skiturene i Bergsdalen