Mardalsfossen

Mardalsfossen besøkte vi to ganger i 2017; første gangen gjennom Sandgrovbotn og videre fram til kanten der fossen kaster seg utfor, og en liten uke seinere gikk vi stien fra Eikesdalsvatnet opp til bunnen av den mektige fossen. Denne gangen kjørte vi også den gamle ca 3 mil lange anleggsveien opp fra Brude, gjennom Sandgrovbotn og videre til veiens ende nede ved Nedste Mardalsvatnet, ca. 850 moh.

Herfra er det snaut 2 km å gå på stien langs Ytre Mardøla ned mot Mardalen og Eikesdalsvatnet før synet av den storslagne fossen dukker opp. Sett fra denne vinkelen får man et veldig godt inntrykk av de to store fallene som utgjør fossen. Begge fallene er stupfosser og det øverste er det høyeste.

Det er i år 50 år siden Mardøla ble regulert til kraftutbygging. Utbyggingen var svært omstridt og resulterte i Mardøla-aksjonen i 1970. NRK publiserte i sommer en artikkel i anledingen. De som kjempet mot utbyggingen har enda ikke gitt opp håpet om å føre Mardalsfossen tilbake til naturen. Det er 50 år sidan Grytten kraftanlegg ble bygd ut, og med det er det anledning til å kreve revisjon av konsesjonsvilkåra hos NVE.

 

Kart:

Noen bilder fra turen: