Utsikt fra Aursjøvegen ned mot Eikesdal

Kjørte fra Trollstigen via Åndalsnes; Isfjorden, Langfjorden og Eresfjord til Eikesdalen i nydelig sommervær. Spesielt det siste stykket langs Eikesdalsvatnet er som å kjøre gjennom et postkort. Norsk natur på sitt flotteste; en perle. Vatnet er ca. 18 km langt og 155 m på det dypeste. Her ble det stadige fotostopp; Goksøyra imponerte i nordenden og i sør stuper Mardalsfossen utfor i 2 fall på til sammen ca. 700 m. Tinderekkene rundt Eikesdalsvannet byr på spektakulære fjell. De høyeste toppene er Skjorta 1711, Fløtatinden 1711, Vikesoksa 1804, Breitelnebba 1736, Slotthøa 1837, Hauduken 1734, Hoemtinden 1736, Gjuratinden 1712 og Sjøvdøla 1719. Eikesdal har for øvrig en egen nettside med mye nyttig informasjon; se: www.eikesdal.no

Vi overnattet på en flott campingplass i sørenden av vatnet og tok neste dag turen til Mardalsbøen og videre fotturen opp til Mardalsfossen. To måneder hver sommer, 20. juni-20. august, slippes Mardalsfossen i "all sin prakt". Største fritt fall er 297 meter. Vannmengden som slippes skal være 3 m3/sek. Før reguleringen var trykket i fossen betydelig større enn det som slippes gjennom nå; noe som må ha vært en enorm opplevelse. Selv med dagens vannmengde er det mye spray og vind innunder fossen; vi ble våte til skinnet i vannstormen. Tidligere i ferien var vi på toppen av fossen; kjekt å oppleve den fra nedsiden også. NRK har laget et lite program om fossen i serien "Glimt av Norge" som du finner på denne linken.

Etter å ha tørket oss fortsatte vi videre på Aursjøvegen som går opp Finsetlia til Aursjøen og ned til Sunndalen. Denne ca. 65 km lange grusveien er bare åpen om sommeren. På sitt høgeste punkt kommer vegen opp i 947 moh. Veien sies å være blant norges skumleste, spesielt starten opp stupbratte Finnsetlias trange tunneler og trange hårnålssvinger hvor autovernet flere steder er borte etter ras og steinsprang. Vel oppe flater veien ut og det anbefales å ta den korte avstikkeren ned til Aurstupet; en spektakulær klippe som også er exit-sted for basehopping.Veien følger viddeterreng herfra og forbi Aursjøen og langs de regulerte vatnene fram til det igjen stuper ned i Litldalen mot Sunndalsøra. Her ble det hyppige stopp for å ta inn de naturskjønne omgivelsene, stupbratte fjell som Hårstadnebba og Langrabbpiken samt fosser og bekker.

Bilder: