Høg-Gia ligger helt nord i Folldal kommune og er med sine 1641 moh det høyeste av fjellene rundt Einunndalen. De fleste starter nok turen opp fra Marsjøen på vestsiden av fjellet, men vi valgte å kjøre inn til Gløtlægret, et flott sted på østsiden av fjellet, øverst i vakre Gløtdalen. Årsaken til dette var mest at vi ønsket å finne restene av det tyske flyvraket som styrtet på Storkollen i mai 1945, helt på tampen av krigen. Den dramatiske historien knyttet til styrten hadde jeg hørt siden guttedagene, blant annet fra folk i familien som var der inne ikke så lenge etter at ulykken skjedde.
Etter at vi svingte av fra Einunndalsvegen ble det en svært støvete kjøretur langs den ca 11,5 km lange Gløtveien, som svinger seg gjennom et nydelig stykke eldgammelt Norge. Varmt og fint sommervær da vi parkerte ved idylliske Gløtlægret. Allerede før vi startet å gå fikk vi øye en stor flokk reinsbukker på en snøfonn litt vest for Storkollen. Vi ble også fortalt av noen andre lokalkjente vandrere på parkeringsplassen omtrent hvor flyvraket skulle befinne seg, svært nyttig informasjon!
Fant stien som rundet Gløtlægret og fortsatte på denne i svakt stigende terreng oppover mot Storkollen. Etterhvert forsvinner stien / dyretråkket og det blir gradvis brattere. Plutselig fikk vi øye på de første vrakdelene som blinket i sola. Deler fra flyet er spredt over et ganske stort område, og på et sted må det ha vært en kraftig brann; her var det rester av smeltet aluminium og lite vegetasjon på bakken. Ikke mye igjen av flyet, som var en Junkers Ju 88, enten A-1 som oppgis i boken "Krig og okkupasjon i Folldal 1940-45" av Gisle Grimsbu, eller D1 som oppgis av Krigskart.no. Sistnevnte var en langdistanse rekognoseringsvariant basert på Ju 88 A-4.
I følge Grimsbu prøvde flyet å nødlande på Storkollen, sannsynligvis ettermiddagen 5. mai 1945. Datoen er basert på loggboken som ble funnet med siste innførte notat denne dagen. Funn på stedet tydet på at flyet hadde kommet omtrent rett fra sør mot nord under landingsforsøket. Den ene av de to ombord hadde hoppet ut i fallskjerm like før styrten og landet i en snøfonn snaut 100 m ovenfor selve flyet. Flyet ble funnet av to folldøler ca to måneder senere, den 9. juli 1945. Heimefronten i Folldal ble varslet og dro innover for å gravlegge de to flyverne. Han som hadde hoppet ut ble funnet ved siden av en lærveske som bl.a. inneholdt utallige familiebilder. Mer om historien finnes i boken til Grimsbu s. 117-120, se mer informasjon her.
Vi fortsatte mot Høg-Gia gjennom et facinerende karrig og øde landskap. Her skilte vi lag; to av oss returnerte i håp om å få øye på reinsflokken igjen. Jeg fortsatte mot toppen som er et ca 2 km langt platå med tre mindre topper hvor den midterste er høyest med sine 1641 moh. Punktet i nord måler 1633 moh og det sørlige punktet er på 1623 moh, og alle tre fikk besøk. Sommerdisig og dårlig sikt, men kunne bl.a. se gårsdagens flotte sykkelrute til Orkelsjøen og Snøhettas topp fra varden. Enkelte andre vandrere på toppen denne flotte dagen som alle så ut til å ha kommet opp fra Marsjøen.
Mot Rondane i sør kokte store tordenskyer opp og vi kunne etterhvert høre rumlingen i det fjerne. Returnerte ned mellom Storkollen og Tostenkollen. Flokken med reinsbukker hadde flyttet seg til en mindre snøfonn etter at de to som snudde hadde fått nærkontakt med dyrene på vei ned igjen. Lenge kunne de ligge på kloss hold og nyte synet av de flotte dyrene.
Turen ble totalt 14,5 km og ca 700 hm.
Kilder:
- Krigskart.no
- Gisle Grimsbu: "Krig og okkupasjon i Folldal 1940-45". Folldal kommune, 2001
Se også mulighet for å bestille boka fra Folldal kommune.
Kart:
Noen bilder fra turen: