Trolltunga

Siste helgen i august reiste vi til Hardanger. Vi disponerte UiBs flotte hytte i Tingviken på Utne; et glimrende utgangspunkt for turer i området. Lørdag ble det bare oppladning med handletur i Odda pluss noen mindre turer i området rundt, bl.a. Låtefoss samt en flott tur inn i Buerdalen, opp mot Folgefonna, en virkelig perle som vi må utforske mer seinere!

Søndag hadde vi planlagt tur Trolltunga; en spektakulær klippe som stikker ut i fjellsiden over Ringedalsvannet. Vi kjørte opp i Skjeggedal fra Tyssedal; et historisk sentrum for industri og kraftproduksjon. Veien slynger seg oppover og vi parkerte like inn under den monumentale Ringedalsdemningen, bygget av 100.000 håndhugde granittblokker i perioden 1910-18. Et imponerende byggverk. Herfra startet vi på den bratte Mogelia. Her går det en trallebane, men den var ikke betjent når vi startet, så vi måtte ta beina fatt. Langs trallebanen kan man følge trappetrinn hele veien opp; tilsammen 3197 trinn, men vi valgte stien. Den går bratt opp lia og etter over 400 høydemeter er man oppe ved toppen av banen. Herfra fortsetter stien videre opp til Trombeskar.

Herfra går det småkupert østover over Store Floren og man får etter en stund et flott utsyn mot Ringedalsvannet 6-700 meter under oss. Stien passerer også elveløpet til de tidligere så mektige Tyssestrengene som ble lagt i rør på slutten av 1960-tallet. Her er det mange store og flotte jettegryter i fjellet; utrolig facinerende hvordan vann, grus og stein gjennom evigheter har gravd ut og polert grytene!

Så, etter ca. en mils vandring, kommer man fram på kanten av stupet og Trolltunga åpenbarer seg i all sin prakt! En virkelig spektakulær klippe som strekker seg ut over avgrunnen med ca. 300 meter fritt fall under seg! Hele gjengen listet seg i tur og orden utpå klippen; Håkon som den modigste satte seg også ned ytterst på kanten og dinglet med beina... slett ikke bra for foreldrenes nerver... I det hele tatt; lett å bli smånervøs som familiefar på et så eksponert sted! Det vertikale droppet er formidabelt og likeså de mektige omgivelsene som rammer det hele inn. Ikke vanskelig å skjønne at dette området var blant de mest populære turistmålene i Europa for 100 år siden.

Timene gikk og turen ble lang, så vi tok oss ikke tid til å gå de ekstra 20 minuttene bort til enda en attraksjon i området; Preikestolen, nok en utstikkende fjellformasjon med mange hundre meters avgrunn under seg, nesten like imponerende som den mer kjente Prekestolen i Lysefjorden. Så den attraksjonen får vi ha til gode til en annen gang.

Vel tilbake i Skjeggedal viste telleren drøyt 20 km og nesten 9 timer på tur. Henrik satte ny pers med nesten 50.000 skritt; imponerende av en 8-åring! På vei hjem igjen tror jeg alle satt igjen med en følelse av at dette hadde vært en riktig gjev tur og et minne for livet!


Kart:

Nettleseren din støtter ikke visning av iframe. <a href="http://kart.statkart.no/adaptive2/default_embed.aspx?id=8BUhZhgdmUtCpfg" target="_blank" data-mce-href="http://kart.statkart.no/adaptive2/default_embed.aspx?id=8BUhZhgdmUtCpfg">Du kan se innholdet i rammen her</a>

Bilder fra turen: