Håkon på toppen av Veslebjørn Nord 2110 moh med Bjørneggen mot Veslebjørn (2150) til høyre og Storebjørn (2222) bak til venstre.

Grytidlig start hjemmefra torsdag 14. mai 2015 - på Håkon sin bursdag! - med kurs for Sognefjellet. E16 som hadde vært stengt noen dager etter raset på Vaksdal hadde åpnet kvelden i forveien, så det gikk greit å kjøre. Liten trafikk var det og så tidlig på morgenen.

Parkerte ved Krossbu hvor det var mange biler, telt og folk. Vindstille, skyfritt og strålende vær med et par minusgrader. Dagens plan var å gå på Storebjørn (2222), Veslebjørn (2150), Veslebjørn Nord (2110), Sokse (2189), Sauen (2077) og Kniven (2133). Alle sammen topper som er relativt lett tilgjengelige på ski.

Oppstigningen til Bjørneskar via Leirbreen byr på jevn og fin stigning i lett terreng; ca. 800 høydemeter fra Krossbu. Fra Bjørneskar går det ca. 80 høydemeter ned igjen før oppstigningen til Storebjørn. Utsikten fra toppen er storslagen; midt i Jotunheimen som toppen ligger. På vei ned igjen stakk vi oppom Bjørnungen før vi sklei ned og tok fatt på stigningen opp til Veslebjørn.

Fin og smal topp! Håkon satte noen nydelige svinger ned igjen mot Bjørneskar. Litt "kartongsnø" noen steder, men stort sett supre forhold.

Oppe i skaret igjen satte vi fra oss ski og sekker og ruslet opp på Veslebjørn Nord. Fabelaktig skue mot den smale Bjørneggen bort mot Veslebjørn. Et klassisk motiv. Vel nede igjen labbet vi bort til Sokse hvor vi nok en gang satte igjen sekker og ski. Vi fisket fram isøksene og tok fatt på den bratte renna opp til Sokse. Fint å gå under de rådene snøforhold. Vi gikk først opp på den høyeste av de to klørene på Sokse; fint å gå, men man må passe seg litt. En utglidning her kan være skummel. Deretter gikk vi og opp på nordkloa; enkelt opp snødekte svaberg.

Vel nede igjen sklei vi bort til Sauen som enkelt kunne bestiges med ski på beina. Her oppe traff vi en mann som var på jobb for NVE og drev med målinger av snødybden på breene. Brukbart med snø på breene i år, men totalbildet viser smeltende breer.

Fra Sauen staket vi oss bort til dagens siste mål; Kniven. Ved foten av fjellet måtte vi av med skiene og tok oss opp den bratte fjellsiden til fots. Enkelt opp også denne veien under de rådende snøforhold. Fra toppen observerte vi to karer som tok seg ned den bratte sørflanken fra Store Smørstabbtind.

Vel nede ved skiene igjen var det bare sjarmøretappen som gjensto; 700-800 høydemeter herlig nedrenn til Krossbu. Nydelig snø så hele nedkjøringen gikk unna på 8 minutt. Magisk avslutning på en super skitur.

Bilder: