På Romsdalseggen

Ankom Åndalsnes for seint til å rekke bussen som tar deg inn til starten av turen ved Venjedalssetra i Venjesdalen. Tok derfor taxi etter å ha parkert bilen på stor parkeringsplass tvers ovenfor jernbanestasjonen; omtrent samme pris som bussen for oss tre. Startet ikke på turen før ca. 11.30; like greit, for da var vi et stykke bak alle som hadde tatt bussen inn. 11 busslaster sa taxisjåføren; det vrimlet i alle fall med folk på fjellet denne solskinnsdagen.

Godt tilrettelagt og merket sti starter på ca 350 moh og begynner litt bratt opp lia mot Hestheia. De imponererende profilene til Store Venjetinden og Romsdalshorn dominerer utsynet mot sør og i nord drar vi kjennsel på kjente (ski)fjell som Kyrkjetaket. Etterhvert flater det mer ut og både Mjølvafjellet og Blånebba oppe på eggen blir mer synlige. Stien tar så av mot vest og går bratt opp på Romsdalseggen. Vel oppe får du straks suveren utsikt ned i mektige Romsdalen, nesten 1200 meter under føttene. På andre siden av dalen kneiser Trolltindenes mange spir og pinakler høyt over den loddrette og mørke Trollveggen. Nede i den flate dalbunnen bukter Rauma seg mot utløpet i fjorden ved Åndalsnes. Og tvers over ser man inn i Isterdalen omringet av kjente fjell som Dronninga, Kongen og Bispen samt sted for turistattraksjonen Trollstigen.

Mange velger nok å følge eggen ned mot Åndalsnes herfra, men vi tok den anbefalte avstikkeren opp til Blånebba i motsatt retning. Fra denne toppen er ustikten speielt fin mot Romsdalshorn og Store Venjetinden, så avstikkeren er absolutt verdt innsatsen.

Turen tilbake langs eggen over Mjølvafjellet og Nesaklsa byr flere steder på luftige og eksponerte passasjer, med disse stedene er sikret med kjetting og jernstenger. Hele veien er utsikten aldeles strålende.

De siste 700 høydemetrene ned fra Nesaksla er bratte og stien går stedvis på smale steintrapper. Denne dagen var et fullt av folk her; både på vei opp og på vei ned, så det ble til dels trengsel, f.eks. på utsiktspunktet "Rampestreken" hvor det var lang kø.


Kart:

Bilder fra turen: