På vei opp mot Fyresnipa

Tok av fra E16 i Nærøydalen og kjørte den 3 km lange Jordalstunnelen gjennom Jordalsnuten. Tunnelen, som åpnet 18. juni 2016, tar deg gjennom to spiraler opp fra 90 - 413 moh. Fra utløpet av tunnelen fulgte vi veien drøyt 4 km videre fram til parkering ved Nosi. Her deler Jordalen seg i to og blir til Fresvikjordalen i øst og Berdalen i vest, adskilt av Nosafjellet (1185 moh). 8-10 biler på parkeringsplassen, men ingen hadde tenkt seg på Fyresnipa denne dagen, de vi snakket med hadde Smørbotnnuten og Skarsnosi som turmål.

Vi la fellene på skiene, solkrem i fjeset og labbet i vei nordover og inn i Berdalen. I vestsiden på dalen, forbi Øyastølsfjellet, får vi øye på Fyresnipa som med sine 1461 moh er den nest høyeste av nutene rundt Berdalen, bare  Blåfjellet rett nord for Fyresnipa, er høyere med sine 1548 moh. Krysset den åpne Berdalselvi på broen ved Gardvadet og fortsatte gjennom slakt terreng forbi Øyastølen. Her starter stigningen for alvor og vi traverserte oss skrått nordvestover opp lia og videre opp i Storebotnen. Herfra mer nordlig opp gjennom bratt terreng fram til salen mellom Fyresnipa og Berdalsnipa (1321). Videre opp noen små kneiker og til sist over en liten flate fram til toppvarden, som også markerer grenseskillet mellom Hordaland og Sogn og Fjordane.

Utsikt i storformat! Kjekt å dra kjensel på mange av toppene som vi har besøkt i dette turparadiset i løpet av de siste årene, bl.a. Skjerpisnuten som stikker opp 1480 m over Nærøydalen. Og i sørvest; Bjørndalskamben som vi besøkte en liten uke i forveien, og som denne dagen hadde riktig så mange besøkende på toppen. I det flotte påskeværet tok vi oss en lengre pause ved varden før vi klargjorde skiene og satte utfor. Første halvdel av nedrennet (ned i Storebotnen) var det klasse over. Lange parti med passe bratt helling på perfekt smørslush fikk fram det store smilet. Fra Storebotnen kan et godt alternativ for seinere turer være å ta på fellene igjen og gå opp ca 150 høydemeter til 1098 høyden øst for Øyastølsfjellet. Dette vil vi en super avslutning ned Vetlebotnen og videre ned i Berdalen. Vi fulgte derimot samme vei ned som opp, og da ble det en del traversering. Alternativt kunne vi sluppet oss direkte ned i Berdalen, noe som ville gitt mye staking ut dalen og ned til parkeringen igjen.

Ca 12 km t/r og rundt 850 høydemeter.

Kart

Noen bilder fra turen