To flotte reinsbukker!

Startet denne turen fra Tangsætre i Mjovassdalen. Fulgte stien på østsiden av Mjovassbekken, først gjennom furuskog, deretter bjørkeskog før landskapet åpnet seg opp et lite stykke før Øvre Mjovassdalssætre. Passerte flere steder med artige stedsnavn som Hesjegolvet og Ruphusøye. Framme ved den idylliske setra etter ca 4 km vandring. Det var folk i husene og traktor på tunet, og stedet har traktorveiforbindelse over til Stadsbuøyen.

Fortsatte forbi setrene, over bekken og tok sikte på en tydelig renne i fjellsiden mellom Kvasskampen og Svartberget. Plukket med meg en del multer på myrene oppover lia. Kom etterhvert ut av skogen og inn på en tydelig sti som fulgte oppe en liten grusrygg ved siden av renna. Grusstien gikk over i en bratt steinur, og jeg holdt meg langt ut på kanten av den bratte lia ned mot Mjovassdalen. Tok sikte på en liten varde som stakk opp. Oppe ved varden flatet terrenget ut og jeg kunne snart se toppen av fjellet, 1406 moh, 8 km og ca 2 timers vandring fra start.

Stri vind og grå skyer, men likefullt mektig utsikt, spesielt østover mot Alvdal Vestfjell, over til Mjovassdalsklettens steile sørside samt over på Kyrkjekletten, nabofjellet med den lett gjenkjennelige "hanekammen" på toppen.

Dreide kursen vest og nordover igjen med peiling på Svartberget. På vei bortover fjellryggen fikk jeg plutselig øye på to svære gevir som stakk opp. To flotte reinsbukker slappet av i hellingen like under meg. Tok meg god tid og studerte bukkene i fred og ro gjennom både kikkert og kameralinsen fra flere vinkler. De fikk ikke øye på meg før jeg til slutt gjorde meg til kjenne. Da reiste de seg og lusket bort i lett trav. Herlig naturopplevelse!

På vestsiden av Svartberget passerte jeg gjennom en steil og trang glup, og ut fra kartet kunne det se ut til at det var enda en litt lenger vest. Fortsatte nedover mot Tangen, krysset traktorveien og deretter noen multemyrer med en del fin og moden multe. Videre ned til Mjovassdalsbekken og langs denne på sti tilbake til Mjovassdalssætre.

Turlengde ca 17 km og tilsammen 4 timer.

Kart:

Noen bilder fra turen: