Moskus innunder Kaldvellkinn

Avsluttet sommerferien 2021 med nok en tur innover Stroplsjødalen. Startet denne turen fra Kongsvold. Fremdeles fint sommervær, men stri vind inne i fjellet. 

Etter at man er ferdig med bjørkeskogen opp fra Kongsvold, er terrenget videre innover Stroplsjødalen åpent og lett å ferdes i. Det er så vidt terrenget stiger innover dalføret mot Reinheim og de neste 5 km er omtrent helt flate. I det man runder rundt foten på Vesl-Nystugguhøa er utsikten førsteklasses inn mot Snøhetta i vest samt mot Kaldvellkinn og Storkinn i nord. Og på hele innmarsjen gjelder det å ha øynene med seg; her skal man som regel ikke gå så veldig langt før man får øye på moskus og gjerne en flokk med villrein også.

Fortsatte på broen over bekken som kommer ned fra Kaldvellsjøen, og videre opp på en markert morenerygg med fin utsikt innover dalen mot Reinheim. Vi hadde allerede observert noen moskus på lang avstand. Og fra utsitkspunktet vårt tok det ikke lang tid før det dukket opp flere i kikkerten. Vinden oppe på ryggen var skikkelig stri, så etter litt mat og drikke returnerte vi langs moreneryggen i en bue nordvestover. Og innunder Kaldvellkinn gikk vi rett på et knippe moskus med flere små kalver. De dukket opp rett bak en kanus, litt i nærmeste laget. Knipset noen bilder før vi trakk oss unna og gikk ned igjen til boen over bekken. Et spennende og flott syn.

Oppe i lia under Vesl-Nystugguhøa kunne vi se flere ganske store flokker med moskus. Her var det også en turist som etter vår mening gikk alt for tett inn på dyrene, men det så ut til å gå greit.

Langs Stropla på returen var det også flere dyr som gresset på de irrgrønne bakkene ned mot elva og i Vidjekrattet langs elvebredden. Returnerte tilbake til Kongsvoll, godt fornøyd med dagens tur. Stroplsjødalen har enda ikke skuffet oss!

Kart:

Noen bilder fra turen: