I Tyssebotn hvor fossen Tyssestrengene i sin tid rant utfor kanten og ned i juvet.

 22. august hadde vi en nydelig tur til Trolltunga. Vi tok veien opp via «Himmelstigen», dvs. langs via ferrata ruten som lokale ildsjeler i Opplev Odda har mekket opp i bratthenget innerst i Tyssebotn, like ved der den mektige fossen  Tyssestrengene i sin tid rant utfor kanten og ned i juvet. I følge wikipedia hadde fossen to løp med et tilnærmet loddrett fall på 312 meter. Elva fortsatte så gjennom Tyssebotn før den gik over et nytt fall og munnet ut i Ringedalsvatnet. Total fallhøyde regnes til ca. 646 meter.

Langs stien innover i Tyssebotn kan man ikke unngå å legge merke til den enorme hulen som fossen har gravd ut i fjellet - nærmest som en katedral. Her må det ha vært enorme krefter i sving over lang tid.

Etter en spennende tur opp jernstigen fortsatte vi turen bort på Trolltunga, en kilometer fra utsteget på «Himmelstigen». Ved Trolltunga vrimlet det av folk og man måtte stå i kø for å komme ut på selve klippen for å ta de obligatoriske bildene. Et lite høydepunkt her var den unge tyskeren som ute på klippen gikk ned på kne og fridde til sin utkårede - til stor jubel fra alle som satt langs kantene rundt!

Deretter fortsatte vi bort til klippen Preikestolen som stikker ut ca. 800m over Ringedalsvatnet. Opplevelsen og utsikten herfra er minst like spektakulær som på Trolltunga; å ta denne korte avstikkeren er derfor noe jeg vil anbefale alle som har tatt turen til Trolltunga.

På veien tilbake studerte vi nok en gang den tørrlagte fossen og juvet under litt nærmere, denne gangen fra oven. Skikkelig flott og en stor opplevelse.

Vi gikk ikke «Himmelstigen» ned igjen, men valgte normalveien som er godt merket og som til slutt ender opp på Mogeli i Skjeggedal, 11 km fra Trolltunga. Men i det fine været la vi like godt turen om Storenuten (1515 moh), på nordsiden av stien. Også en avstikker som kan anbefales. Nydelig utsikt fra toppen mot bl.a. Hårteigen og Folgefonna.

Trond var perfekt turfølge på denne magiske dagen!

Videoklipp fra turen:

Bilder: