Nysnø på toppen av Stiganosi

Parkerte ved Langhuso etter avkjøringen fra E-16 mot Undredal. Herfra fulgte jeg stien merket Grindaflethytta som startet bratt opp Haskåhalsen og videre innover Jonadalen. Et lite stykke forbi bekken Sørfallgrovi som kommer i en flott liten foss bratt ned fra Stiganosi, tok jeg av fra stien med peiling på den bratte ryggen som går opp på vestsiden av bekken. Denne ryggen er steil men fin å gå og er flere steder merket med mindre varder. Store mengder tyttebær innbød til kortere spisepauser og erstattet nesten lunchen i sekken.

Etterhvert kom jeg opp på en mindre flate som på kartet er merket med 1290 moh. Videre går det igjen bratt opp dels gjennom steinur mot høyde 1646. Fra ca. 1400 moh hadde snøen lagt seg og det ble etterhvert tyngre å gå, særlig der jeg trakket gjenomm snøen mellom steinene. Fra høyde 1646 flater terrenget vesentlig ut og jeg fortsatte videre mot høyde 1734. Her oppe fikk jeg endelig syne av toppvarden på Stiganosi som låg videre mot nord, på andre siden av Syrdalsbreen. Lave tåkeskyer kom sigende inn fra øst og skjulte stadig dagens mål, men jeg fortsatte mot toppen i en svak bue rundt øvre del av breen.

Drøyt tre timer etter starten kom jeg fram til toppen. Litt sur vind og temperatur på ca. 6-8 kuldegrader.

Toppen ligger på et ganske stort og relativt flatt platå som ødelegger litt for utsikten ned i dalene og fjordene rundt. Planen var egentlig å gå ned på kantene mot Nærøyfjorden, men all den tunge baskingen i snøen som det ville medføre, skrinla lett disse planene. Fra toppen er det likevel fin utsikt mot fjellene i vest (Lønahorgi, Kvitanosi m.fl) som lå badet i sol. Videre nydelig utsikt mot det ville terrenget på nordsiden av Nærøyfjorden. I nord fikk jeg også et glimt av Sognefjorden og Hermansverk i Leikanger. Sogndal Lufthamn Haukåsen under Storehaugfjellet med den digre masten var også lett å få øye på. Også Bleia og Blåskavlen viste seg fram mellom skyene. Andre fjell jeg drog kjensel på var Tarven som ligger i sørøst mellom Flåm og Myrdal.

En alternativ rute til toppen er å starte i Undredal og gå opp via Hovdungaholten og Grånosi. Dette veivalget vil antakelig gi mye bedre utsikt ned i fjordlandskapet.

Totalt ble turen på 13-14 km og ca. 1500 høydemeter.

- Peakbook.org: Stiganosi

Kart:

Bilder fra turen: