På Jordalsnuten

Dagens plan var å besøke Bakkanosi. Parkerte ved det gamle skulehuset i Jordalen og startet oppover på traktorveien som svinger seg opp til husklyngen lengst vest i Slettedalen. Ikke så langt opp i stigningen skjønte vi at det ville bli seigt å komme seg til fots til Bakkanosi denne dagen; snøen lå allerede her flere steder ankeldyp, og det var kritthvitt lenger inne i Slettedalen og på toppene rundt. Vi skiftet derfor til plan B, først en snartur opp på fjellet Katl (978) og deretter Jordalsnuten (937).

Katl ligger lengst vest på fjellryggen nord for Slettedalen. Det ble en enkel og rask tur opp på fjellet, som også benevnes som Høgenolten på kartet. En relativt ubetydelig fjelltopp, men med storslagen utsikt til Jordalen og fjellene som omkranser dalføret. Turen til Katl ble på til sammen snaut 7 km og 500 høydemeter.

Deretter ny start ved tunnelmunningen hvor Jordalstunnelen kommer ut. Stien opp til Jordalsnuten går i lia over tunnelen. Den kan være litt vanskelig å finne starten på, men vi sjekket Strava heatmap, og da fant vi straks startstedet. Antakelig er det like greit å ta seg opp i lia like ved tunnelmunningen og gå rett oppover til man finner tråkket. Stien er relativt tydelig, men lia er bevokst av buskas og kratt, så noen steder forsvinner den litt.

Etterhvert som man vinner høyde, blir utsikten storslagen ned i dalen og tvers over på Sivlesnipa og Vetlafjellet. I bratthenget under Sivlesnipa er det lett å få øye på den gamle stien som gikk inn i Jordalen fra Stalheim via Nåli. Stien ser ut til å være relativt inntakt, så det kunne vært spennende å forøke å gå den en gang.

Stien vår traverserer oppover lia et godt stykke (vel 2 km fra parkeringen), før det svinger rett oppover til Hyllandsskaret mellom Jordalsnuten og Vardanosi. Herfra får en også utsyn nedover Nærøydalen, et mektig skue. Videre lett opp til toppen fra skaret, over svaberg og små berghammere. Kommunegrensen mellom Voss og Aurland går gjennom varden, mens Katl ligger i Voss kommune.

Fra toppvarden gikk vi et lite stykke ned mot sørvest, til en flat fortopp hvor det står en stor varde på kanten ned mot det trange gjelet hvor Jordalselvi fosser nedover. Utsikten ned både i gjelet og til Nærøydalen opp mot Stalheim, er nydelig herfra. Og det føles ganske luftig å vandre langs fjellkanten. Flott utsyn over dalen til de loddrette stupene under Øvsthusnipa og videre nedover dalen til Nebbet.

Selv om det blåste ganske friskt på toppen, tok vi oss god tid mens vi ruslet rundt langs på kantene for å ta inn den spektakulære naturen her.

Tilbake ned samme sti som vi kom opp. Vår tur ble på til sammen 8 km og 800 høydemeter.

 

Bakkanosi og Fetanipa ()

Kart:

Noen bilder fra turen: