Heftig klippe ved Skomakarnipa

Fulgte Rv13 over Vikafjellet, fra Vangsnes videre på Fv180 til Fresvik og til slutt Fv 183 opp til stor parkeringsplass ved Skard i Fresvikåsen, 580 moh.

Gikk herfra på tydelig og godt merket sti opp til Lægdaskaret; 920 moh, ca. 1 time fra parkeringen. Her deler stien seg, den tydligste fortsetter ned til stølen Lægdene i Steindalen, mens vi fulgte en rødmerket men lite synlig sti som i skaret tar av mot sør-øst innunder Lægdafjellet fram mot Skomakarnipa, ca. 920 moh. Lettgått, småkupert terreng helt til du er ute på kanten ned mot Nærøyfjorden, tilsammen ca. 2 timer fra parkeringen. 

Utsikten og dramatikken som møter deg her i de loddrette styrtningene ned mot fjorden er storlagen; et særdeles flott sted å være for å nyte det noe av det ypperste og flotteste vestnorsk fjordlandskap kan by på! Førsteklasses. Vi fulgte kanten langs stupet "Kvitmålane" fram til Nærnesholten; aldeles enormt flott å gå slik ytterst på kanten og ha Nærøyfjorden ca. 900 svimlende meter under føttene. Ved Nærnesholten munner Nærøyfjorden ut i Aurlandsfjorden og herfra kan vi se Aurlandsfjorden omtrent i hele dens lengde; fra der den forgreiner seg sørover fra Sognefjorden ved Frønningen og helt inn til Aurlandsvangen. Mot øst, tvers over Aurlandsfjorden ser vi rett på Kalvsnesnosi, lett gjenkjennelig med de markerte lyse furene - grovene. Blåskavlen er også lett å kjenne igjen, det høyeste fjellet i området med 1809 moh. Tvers over Nærøyfjorden stikker fjellet Beitelen og Kamben 700 meter opp fra fjordene med Grånosi (1586) og Stiganosi (1761) bak der igjen. Geologisk kan området klasifiseres som er særs velutviklet klassisk fjordlandskap.

Vi avsluttet vandringen langs stupene ved å ta en tur bort til Skomakargrovi; litt innover langs fjorden. Her fikk vi øye på en en heftig klippeformasjon som står rett opp fra fjorden. Klippen har en knivskarp og overhengende profil over stupet "Franskorane"; et ypperlig fotomotiv. Det opplevdes som veldig trygt å gå utpå klippen selv om du må krysse over en sprekk i fjellet og det er særdeles luftig ute på kanten. Storslagent.

På returen tok vi en avstikker over Lægdafjellet (1149). Nydelig utsikt mot Aurlandsfjorden, Kalvsnesnosi (1093), Grånosi (1566) og Bleia (1717) på den andre siden. Her renner også Kolarselvi ned Djupedalane og ut i fjorden. Ved utløpet er det brygge og koie, og det går sti i retning skogsveisystemet på Frønningen.

Naturen på dette stedet er noe av det flotteste jeg har opplevd, turen fra parkeringen er lett å gå og på vår tur så vi ikke andre mennesker enn de som var nede på fjorden i båter og kajakker. Denne turen går rett inn på topp 5 listen min, terningkast 6.

Video fra toppen av Nærnesholten:

Kart:

Noen bilder fra turen: