Nydelige kulper i Rjoåni

Tok av fra Rv 13 ved Palmafossen på Voss og kjørte oppover Raundalsvegen fram til jeg fant en passende parkeringslomme i veikanten mellom Skiple og Reimegrend, ca. 530 moh. Så ikke ut til å være så mange andre plasser lenger opp hvor man greit kunne sette fra seg bilen, det var stort sett skilt med privat parkering eller parkering kun for hytteeiere de stedene det var plass til å sette fra seg en bil. Dårlige muligheter for andre enn de med tilknytning, kunne det se ut som.

Dagens plan var en sykkeltur gjennom dette flotte dalføret hvor det også er muligheter for avstikkere inn i flere sidedaler.

Småkupert det første stykket fram til vi passerte Vetla Hegg. Deretter i svakt stigende terreng opp til Mjøfjell, ca. 600 moh. Her skifter veien navn til Kleivavegen og vi fortsatte langs denne i relativt flatt lende forbi Kårdal fjellstove fram til Mjølfjell Ungdomsherberge, ca 670 moh og 16,5 km fra parkeringen. Asfaltert vei åpen for vanlig ferdsel fram hit. Videre på grusvei gjennom brattere terreng opp flere småbratte stigninger. Veien skifter etterhvert også navn til Upsetevegen. 

Vel oppe ved Langavatnet på ca 780 moh flater det ut. Vi syklet videre langs vannet gjennom et frodig og flott landskap med enkelte støler og eldre hytter. Fortsatte forbi Rundavatnet på 795 moh, under jernbanen ved Upsete stasjon og fram til veis ende ved Vetle Uppsete, like forbi Uppsete fjellstove, ca 870 moh, og omtrent 23 km fra start.

På returen tok vi et par avstikkere på sideveiene, først den ca en km lange veistumpen inn til idylliske Slondalsvatnet i Slondal. Deretter syklet vi ned til Mjølfjell igjen og svingte av på grusveien inn i Rjoandalen. Opp flere bratte kneiker i starten, men samtidig svært fristende å ta flere stopp og avstikkere ned til den nydelige elva Rjoåni. Nesten uvirkelig vakker farge på vannet i de dype kulpene, blågrønnt og nydelig.

Et stykke opp i dalen flater det og og det blir lett å sykle igjen. Her oppe er det også et stort militært skytefelt og denne ettermiddagen var det skarpskyting inne i feltet, så veien var stengt. Veien fortsetter ganske langt innover dalen med flere sideveier opp i fjellsiden mot nordvest. Heller ikke så langt igjen før man er over i Brandsetdalen, her oppe.

Etter en lengre pause og en frisk dukkert i elva, trillet vi ned igjen. Turen ble totalt på 57 km og ca. 850 hm.

Kart:

- Noen bilder fra turen: