Ved varden på Nordre Hammaren

Eller Nørdre Smedhamran som det står på Norgeskart, var målet på dagens fjelltur i Rondane. Været viste seg fra sin aller beste side; sol og varmt, klart og akkurat passe med vind. Langs den svært så idylliske veien inn til Dørålseter stikker fjellet seg mer og mer markert ut i horisonten mot sør. Toppen er på 1898 moh og således ikke blant de gjeve og populære 2000 meterstoppene i Rondane, men likefullt en flott topp som byr på utsikt i storformat!

 Parkerte ved Nedre Dørålseter og fulgte stien sørvestover, på bro over Atna og videre langs elven forbi stiskillet som går opp på Skranglehaugan og videre til Høgronden. Ved Piktjønne der stien deler seg, fortsatte vi i retning sørvest på stien mot Langholet, over Storflye med kurs direkte mot Nordre Hammaren. Det er lettgått hele veien fra Dørålen og inn til foten av fjellet; fine stier og stort sett flatt.

Etter ca. 5 km tok vi av fra stien og fatt på ura opp mot toppen. Ca. 750 høydemeter - mesteparten gjennom grei steinur - gjenstår nå opp til toppvarden. På vei oppover holdt vi oss stort sett langs kanten av skrentene og stupene ned i Smedbotn mot øst. Dette rutevalget gir anledning til å studere fjellformasjonene i stupet, bl.a. stikker det opp en flott frittstående pinakkel på et sted, en artig og spennende tindenål.

Snaut 9 km etter starten nådde vi toppen på 1898 moh. Vi nøt usikten mot alle stortoppene og ned i de store botnene. Begge Smedene og Trollronden er stortoppene som ligger nærmest. Tok også en avstikker langs ryggen mot vest. Dette gir fin utsikt over til Vassberget på motsatt side av Verkilsdalen, og ned i Langholet. Fritt for trengsel på dette fjellet; omtrent ikke et menneske å se hele denne nydelige dagen.

Vi returnerte samme vei som vi kom, men et bra alternativ kan f.eks. være å følge ryggen videre mot Søre Smedhamran og ta seg ned i Smedbotn i øst eller ned i Langholet mot vest.

Nede ved Smedbekken under fjellet var det deilig med en god stopp og en forfriskende nedkjøling i bekken før vi kom oss ned på stien igjen og returnerte til Dørålen.

Til sammen ble turen på ca 18,5 km og 922 høydemeter.

 

Kart:

Noen bilder fra turen: