Utsikt ned i Sørfjorden, mot Tyssedal.

17. mai ble feiret med en nydelig dag i skitrekket til Folgefonn sommarskisenter. 18 mai planla vi tur opp til det høyeste punktet på nordfonna, 1644 moh. Turen ble gjennomført som tenkt, men i tjukk tåke og 20 m sikt. Ny tur ble således gått i slutten av juni, denne gangen i brukbart sommervær.

Vi kjørte de 19 kilometrene opp fra Jondal sentrum til sommarskienteret som ligger fint plassert ved brefoten, ca. 1200 moh. Her er det stor parkeringsplass og for tiden pågår det bygging av det jeg antar er nytt servicebygg. En fin blanding av utenlands- og norskregistrerte biler fyllte plassen. Og i bakken var det tydelig at mange var på treningssamling her denne helgen; alpinister fra flere nasjoner trente i de mange løypetraseene som var stukket i bakken.

Ungdommene som vi hadde med oss valgte også å tilbringe dagen i bakken; hopp og rails fristet med utfordringer. Vi andre festet derimot fellene under skiene, labbet opp bakken og fortsatte deretter langs den merkede traséen opp mot toppen av fonna. Det er ca. 4 km fra parkeringen til man når toppunktet. Uten GPS er det umulig å vite akkurat når man er øverst oppe på ryggen; det er omtrent helt flatt og endeløst hvitt i alle retninger. Men vel oppe er det mulig å se fjellene på begge sider av breen. Mest iøynefallende er Hårteigen (1690 moh), som stikker markant opp, ca. 32 km i luftlinje unna.

Fra toppen skled vi et stykke nedover mot Sørfjorden; helt til det begynte å gå bratt utfor og vi kunne ane de første små bregleppene i snøen. I bratthenget ned mot brearmen kalt Dettebreen var bresprekkene spesielt store og lett synlige. Flott usikt herfra; Sørfjorden som et blågrønt bånd langt under omkranset av høyreiste fjell. Den loddrette Bersaveggen var godt synlig tvers over fjorden. Likeledes kunne vi gjennom kikkerten se Preikestolen over Ringedalsvatnet, i nærheten av Trolltunga. Ellers spredt bebyggelse oppover fjellsidene og innover mot Tyssedal, som vi såvidt kunne skimte. I sør fikk vi øye på DNT-hytta Holmaskjer gjennom kikkerten, drøyt 12 km unna. Den ligger på en knaus som stikker opp helt nord på den store sørlige delen av Folgefonna, 1565 moh. I nordøst var det lett å dra kjennsel på Storeflåtten som vi besøkte på samme dato et år i forveien.

Vi krysset tilbake over til sommarskisenteret igjen på en litt mer sørvestlig kurs. Over på Jondalsiden er det flott utsikt mot Rosendalsalpene og Gygrastol. Ellers kjente landemerker på Kvamskogen (Kvitingen, Iendafjell og Fuglafjell). Over Norheimsund og Øystese troner Skrott og Manfjell. Og mot Voss stikker Kvitanosi og Lønahorgi opp. Også Fresvikbreen er lett synlig.


I følge Wikipedia er Folgefonna Norges tredje største isbre og ligger på Folgefonnhalvøya i Hardanger og dekker områder i Jondal, Ullensvang, Odda, Etne og Kvinnherad kommuner, alle i Hordaland fylke. Folgefonna er en av de sørligste isbreene i Norge. Breområdet er tredelt med Nordre Folgefonna (26 km²), Midtre Folgefonna (11 km²) og Søndre Folgefonna (167 km²). Breen har flere utløpere ned mot omliggende dalfører. De mest kjente er Bondhusbreen, Buarbreen og Blomstølskardsbreen. Høyeste punkt kan variere, siden det er en isbre. Pr. 2013 er toppen 1662 moh. Istykkelsen er målt opptil 400m.

Kart:

Noen bilder fra turen: