Midtfjell i Hardanger

Tok av fra fylkesvei 79 i Granvin og inn på Kjerandsveien, deretter inn på den svingete Tveitavegen og til slutt opp Stokkselvegen (bomvei) til parkering ved Stokksel, ca. 400 moh. Herfra på fin sti i lettgpått terreng inn Stokkseldalen sørover til Dalsete og stølshusene ved den idylliske Dalsetetjørni, omlag 650 moh. Videre opp gjennom glissen bjørkeskog og fram på kanten ned mot Eidfjorden hvor tåka fremdeles lå som et teppe langs Oksenhalvøya, helt ut til Sørfjorden.

 

Fortsatte opp den bratte fjellryggen mot Disk, fortoppen til Midtfjell. Nydelig utsikt mot det flere hundre meter høye loddrette stupet fra Midtfjell, sørvendt ned mot fjorden og Hardangerbrua. Videre i lett terreng fram til det langstrakte topplatået på Midtfjell, 1257 moh. Utsikt i fullformat til de indre godbitene av Hardanger; Ulvik, Osafjorden og Eidfjorden omkranset av gigantene Onen (1620 moh) i øst og Storeflåtten (1616 moh) i sør. NB: vær varsom ved den langstrakte kanten på stupet mot sør; her går det i 90 graders knekk loddrett ned flere hundre meter!

Gikk videre ned noen halvglatte svaberg til skaret mellom Midtfjell og Grimsnuten, deretter lunder en langstrakt klippe til det gikk an å ta seg opp på fjellryggen og opp til Grimsnuten, 1228 moh. Lang pause her med fjord- og fjellutsikt i toppklasse. Returnerte til Midtfjell omtrent samme vei men valgte en litt mer nordlig rute ned igjen i Stokkseldalen. Usikker på om det er å anbefale, terrenget er stedvis bratt og ulendt og det er sparsomt med stier. 

Turen opp til Midtfjell anbefales ellers på det varmeste. Den kan også gjøres med start fra Hallanger ved Hardangerbroen, eller fra Ulviksiden, f.eks. fra Sjusete. Oksenhalvøya byr for øvrig på to andre topper av samme format som også anbefales, Ingebjørgfjell og Oksen.

Kart:

Bilder fra turen: