Innunder Digerronden

En kollega og hans følge ville gjerne ha selskap på en liten tur i Rondane, og jeg møtte de i Fallet hvor de hadde overnattet på Nordre Fallet. På veien inn til Dørålseter diskuterte vi ulike turalternativ, bl.a. Skagsnebb. Siden det er en del ur på slutten av turen til Skagsnebb, valgte vi heller å gå inn til flyvraket i Vidjedalsbotn innunder Midtrondene. Denne ruten byr på lettgått terreng og gir nærkontakt med flere av 2000 meterstoppene i Rondane. Fullklaff med været denne dagen, skyfritt og sommervarmt da vi parkerte etter den idylliske kjøreturen langs Dørålsvegen, bomveien fra Blæsterdalen inn til parkering ved Nedre Dørålseter.

La i vei på den fine stien inn langs Atna, over broen og videre opp den bratte knekkeren til Skranglehaugan, hvor en rekke dødisgroper er samet på ett sted. Dette er formasjoner dannet mot slutten av siste istid da store isblokker fanget inne i stein og morenemassen smeltet og etterlot seg kraterlignende hull. Fulgte stien som går til Høgronden et stykke videre langs Vidjedalsbekken før vi tok av sørover i lettgått terreng innover Vidjedalsflye.

Etter ca. 5 km er vi inne ved foten av Digerronden, ca 1300 moh, og her blir terrenget gradvis brattere. Vi krysset oss oppover, unngikk den verste ura og etter 200 høydemeter til var vi oppe på platået i Vidjedalsbotn. Her rundet vi skulderen på Digerronden og fortsatte videre inn til vannet på 1536 moh, hvor restene etter flyet ligger.

Mens resten av turfølget slappet av nede ved vannet, tenkte jeg å forsøke meg opp til toppen av Digerronden fra øst. Startet opp gjennom bratt ur og over partier med berg. Etter hvert blir det enda brattere med veldig mye løst og oppsprukket fjell. Vurderte å ta meg over på bandet mellom Digerronden og Midtronden, men fant til slutt en vei opp via en av de bratte rennene som skjærer seg inn i østflanken på Digerronden. Bratt og spennende klyving på oppstablede og løse blokker mot slutten, men kom meg endelig inn på trygg grunn på eggen, ca. 80 høydemeter under toppen.

Kjapp tur oppom varden på toppen før jeg småløp ned igjen og nådde igjen turfølget mitt på platået under fjellet, ca. 1500 moh. Herfra samme vei ned igjen til Dørålseter. Totalt 16 km og ca 1100 hm

Kart:

Noen bilder fra turen: